НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МЕНИДЖЪРЪТ ПЛАМЕН СВЕЩАРОВ: „РОЯЛ ХЕЛЕНА“
ОТПЛАВА ЗА НАЙ-БЛЯСКАВИТЕ МОРСКИ ПРАЗНИЦИ
В ЕВРОПА

Екипажът на ветрохода „Роял Хелена“ очаква варненци да го изпратят подобаващо за 5-месечно плаване в Европа. Баркентината ще участва в най-бляскавите морски празници, сред които Балтийската Тол Шипс регата. Духова музика на ВМС, приятели, семейства и колеги ще изпратят младите ентусиасти на 8 април 2017 г. в 9:30 часа на Морска гара. На борда са и трима практиканти от Техническия университет, които очакват плаването с хъс.
„За пръв път корабът ще посети Лисабон, а след това ще се отправи към Хамбург, за да участва в празника на пристанището там. Баркентината най-вероятно ще води Парада на ветрилата по река Елба“, разказва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топ Сейл“ - фирмата-собственик на ветрохода. Очаква се по време на посещението на Съндърленд, Великобритания, на борда да се качи кметът на града. Гостуването е предвестник на домакинството на Съндърленд на регата „Тол Шипс” през 2018 г. Следва участие в регата с 50 ветрохода в Бремерхафен.
„Роял Хелена“ ще представи България на грандиозната Балтийска Тол Шипс регата, в която ще участват 110


Пламен СВЕЩАРОВ
ветрохода. „В класа на големите ветроходи - „А”, където е и нашият кораб, са се записали 26 участници. Стартираме от Халмстат, Швеция до Котка, Финландия, ще посетим Талин, Естония и ще продължим надпреварата от Турко до Клайпеда. Финалът ще е в Счечин, Полша и се очаква той да бъде посетен от 4 милиона души“, казва Пламен Свещаров.
Баркентината е очаквана в града-побратим на Варна Рощок, Германия, където са подготвили специална програма. Ще се включи в морския празник Сейл Ден Хелдер в Холандия и на финала на второто голямо лятно събитие за ветроходи в Льо Авр, Франция.
„Беше планирано с Община Варна и сдружение „Варна Младежка Европейска столица“ да брандираме кораба с транспаранти, с реклами, флагове, за да популяризираме нашето домакинство, но поради незнайни за мен причини не се стигна до взаимно решение. Няма да зачеквам темата с постиженията на „Роял Хелена“ през краткото време, за което плава по международни участия и регати. Когато сме на регати в чужди пристанища милионната публика научава и говори за Варна и за България, а не кой е собственик на кораба. Но въпреки това не получаваме разбиране и подкрепа от местните и държавни институции“, коментира Пламен Свещаров.
Искра СОТИРОВА