НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЛОВИН ВЕК ОТ ОКОЛОСВЕТСКОТО ПЛАВАНЕ НА МОТОРНИЯ КОРАБ „ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ”
През тази година се навършва половин век от околосветското плаване на моторния кораб „Георги Бенковски” (IMO: 5411280) - второ в историята на българското морско търговско корабоплаване след околосветското плаване на моторния кораб „Георги Сава Раковски”, което приключва през 1964 г. Също през тази година се навършват и 30 години от извеждането от състава на Параходство „Български морски флот” на „Георги Бенковски”. По време на околосветското плаване капитан на втория ни магелановски кораб е капитан далечно плаване Асен Бонджев.
По повод на двете годишнини Димчо ПИШМАНОВ - наш читател, приятел и автор от Бургас, нарисува „Георги Бенковски”, а „Морски вестник” използва случая, за да запознае читателите си с новите попълнения в дигиталния ни архив. С това не затваряме темата за този интересен кораб.
МОРСКИ ВЕСТНИК


Празнично украсеният „Георги Бенковски” (IMO: 5411280) на котва във Варненския залив след завръщането му от околосветско плаване, 1967 г. Снимката е от Фонд 616 (ДП „Българска фотография” - Варна) на Държавен архив - Варна.
„Георги Бенковски”, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ
К.д.п. Асен Бонджев на борда на „Георги Бенковски”, 1967 г.
Част от втория български магелановски екипаж, 1967 г.
К.д.п. Асен Бонджев с членовете на своето семейство на борда на „Георги Бенковски”, 1967 г.