НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОПИСАНИЕ НА ЕДНА ВХОДЯЩА КОНТРОЛА В ПОРТ БУРГАС
ПРЕЗ 1986 Г.

В началото на 1986 г. и след слизането ми от м. к. „Лиляна Димитрова“, ползвах отпуск и почивки, които не бях вземал от доста време. Един ден към последната десетдневка на март 1986 г. ми се обадиха от личен състав на БМФ и ми предадоха да се явя при заместник-главния директор на Параходството Петър Дойков. В указания ден и час се явих при зам. директора и проведохме около половин час разговор на следната тема:
По това време БМФ имаше шест кораба, които поддържаха линията Бургас - Континента или известната сред моряците линия „Западна Европа“. Това бяха две тройки еднотипни кораби - „Плиска“, „Пловдив“ и „Русе“, плюс втората тройка - „София“, „Велико Търново“ и „Преслав“. Първите три кораба бяха шведска постройка, а вторите три - българска. Всички кораби бяха с коридори (туиндеци), със собствени товарни средства - биги от по 3 тона, и с дедуейт около 6000 тона всеки. Някои от тях бяха вече прехвърлили 20 годишна възраст, а другите я наближаваха. Това налагаше в един момент да излязат на планов ремонт няколко кораба от континенталната линия, с което разписанието й щеше да се разстрои чувствително.
Разбира се, това не можеше да се допусне и за излизане от положението БМФ нае един чужд кораб по линията за няколко месеца. Това беше корабът под кипърски флаг „Алтаир“ с гръцки офицери и механици пакистанци. Изпълнителният състав бяха филипинци. Корабът беше отново с товароподемност около 6000 тона, с кърмова надстройка, с коридори и биги. Трябва да отбележа, че и този кораб не беше в първа младост.

Пълния текст на разказа на к.д.п. Орлин СТАНЧЕВ
можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.

Как е изглеждал корабът ALTAIR (IMO 6921309) можете да видите на интернет-адрес: http://nok-schiffsbilder.de/
К.д.п. Орлин СТАНЧЕВ