НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ГЕНЕРАЛ НА МОСТИКА
(Писано на 14-ти ноември 2016 г. - който не вярва...)

Много си падаме по генерали, брат ми! Май първият, издокаран в българска генералска униформа, е бил княз Фердинанд. Като го видял така напърчен на парахода, на който го посрещали, един от посрещачите бил казал „Мамицата й ще е.. на България този княз”, ама като не съм бил там...
Посрещачът Сава Муткуров по-късно станал първият ни баш генерал, след което скоропостижно починал. Временният дефицит не попречил на 10-тото Обикновено народно събрание да разгледа законопроект, обръщението към генералитета да бъдело „Ваше превъзходителство”, но селяните-депутати се разпсували и предложението паднало.
Като главнокомандващ цар Борис Трети носел пагони на „пълен” генерал, а за каяфет се кипрел и с адмиралски знаци. Ето кой е първият български адмирал, стига сме се чудили! Като такъв, стоял разкрачен на мостика на държавното корито и го лашкал накъдето задуха вятърът.
В най-ново време, в званията бай Тошо е стигнал едва до подполковник, в дирекция „Униформена милиция“, а бате Бойко демократичната власт първо го произведе полковник, от полицията, и чак тогава генерал. Що кройки на униформи се смениха и що снимки се направиха, в профил и във фас - докато го девоенизират.


Май нямаше на времето генерали, които да искат да се качат на мостика на този кораб – някогашният тримачтов ветроход „Горянин”, по-късно учебен моторен кораб „Н. Й. Вапцаров”, а най-късно плаващ (само едно лято) бар-ресторант „Патриот”. Защо ли? Защото колкото успееш да хапнеш и да го преглътнеш, след малко го изхвърляш зад борда. За храна на рибите. А и на времето имаше само един „Патриот”, а сега – „Обединени патриоти” имаме, ама учебен кораб нямаме!
Сега обаче не е като едно време и докато едно „лице” не дослужи поне до генерал-майор, няма шанс да го предложат за главнокомандващ. Разгеле, предложиха го, ишаллах - избрахме го, ами сега! Досега бил служел на държавата, а сега щял да служи и на нас, само да не вземе да я подкара като вапор, че за четвърт век преходи държавата е ялащисала. Но като истински генерал, един ден ще си поиска, че машините вече нямат моточасове, кражбата на ДДС е национален спорт, лостовете за управление са разбрицани, изотзад ни дебнат старите авери, европейските ценности са само атлантически, обществените поръчки ги дават на извънземни, парите от Брюксел са до време, риформаторите са зад борда, пенсионерите се пенят гладни, национален капитал търси убежища по чужбина, електронното правителство киха, гьолът при Белене лъха зловонно, пасажерите от третата класа се мислят за корабособственици, а моряците мрат да бачкат под чужд флаг.
То пак добре, че има бюджетен излишък, ама докога?

ЯНЧО, трам тарарам