НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 100 ГОДИНИ В МОРСКИТЕ СПЕЦИАЛНИ ШКОЛИ ВЪВ ВАРНА
Преди 100 години - през 1917 г., Морските специални школи във Варна са формирование от Флота на Н.В. с петгодишна история. Те са създадени през 1912 г., като продължител на закритата през 1909 г. в Русе Минно-огнярна школа. След обявяването на Балканската война обаче в началото на м. октомври 1912 г. непълнолетните школници се разпускат временно, а годните да носят военна служба остават да служат във Флота като доброволци. Едва през 1913 г. е поставено фактическото начало на първия випуск на Морските специални школи.
Снимката, която представяме сега на читателите на „Морски вестник”, е направена пред 100 години и на нея се вижда отделение (най-вероятно) от първокурсници. На гърба на снимката четем: „гр. Варна, 15.ХІІ.1917 г. За спомен от ученическия живот. С учениците от повереното ми отделение. Н. Върбанов, уч. м-с”. Тъй като за получател е изписано: „За домът на Върбан Пенев, Шумен”, можем да предположим, че този Н. Върбанов е син на Върбан Пенев и изпраща тази снимка на баща си. Лесно можем да се досетим и кой е Н. Върбанов - седналият в средата на първия ред излъчва увереност и самочувствие в сравнение с останалите, очевидно новобранци.
Преди и след 1944 г. Морските учебни школи преживяват няколко трансформации, до сформирането на Средното старшинско училище „Антон Иванов” във Варна. А след 1989 г. последното формирование, наследник на Морските специални школи, е Старшинският колеж към ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна.
МОРСКИ ВЕСТНИК


Ученици от Морските специални школи във Варна, 1917 г.
Гърбът на снимката с надписа, който ни дава информация за датата и за това кои са застанали пред обектива на неизвестния фотограф.