НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
IN MEMORIAM: ОТИДЕ СИ ПОЛКОВНИК ПЕТКО ВЕЛЕВ -
ИЗСЛЕДОВАТЕЛЯТ НА БРЕГОВАТА НИ АРТИЛЕРИЯ
На 5 май 2017 г. във Варна почина о.з. полковник Петко Велев - изследователят на българската брегова артилерия, голям приятел на Военноморския музей и на „Морски вестник”.
Петко Иванов ВЕЛЕВ е роден на 19 ноември 1927 г. в Ябланица, Ловешко. По време на службата си във Военноморските сили и особено след пенсионирането си, той полага неимоверни усилия за събиране, съхраняване и изследване на документите, свързани с историята на българската брегова и корабна артилерия. Венец на тези негови усилия бе издаването на книгата му „Морската артилерия на България 1879 - 1970 г.” (изд. „Галера”, Варна, 2000 г.).
Полковник Петко Велев бе неуморен биограф и пропагандатор на живота и делата на полковник Милко Железов - създателят на българската брегова артилерия (1872 - 1955 г). И на 22 март 2016 г. той доживя сбъдването на една своя отколешна мечта - издигането на бюст-паметника на бележития флотски деец пред Военноморския музей, до командваното някога от него 240-мм брегово оръдие, водило успешен артилерийски двубой с турския крайцер „Меджидие” по време на Балканската война (11 октомври 1912 г.).
Всички, които сме работили съвместно с него, ще го запомним като отзивчив, коректен и принципен колега, отдаден на обществено значими каузи и идеи. Като обективен и трезво мислещ човек, той своевременно подреди цялото си писмено и документално наследство и го предаде за съхранение във Военноморския музей и в Държавен архив - Варна. Дано да е прав в замисъла си, че един ден някой друг добросъвестен изследовател ще стъпи върху неговото наследство и ще продължи неговото дело. Дано!
Поклон пред светлата му памет!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Поклонението пред тленните останки на полковник Петко Велев ще се състои на 8 май (понеделник) в дома му на улица „Войнишка” № 3 от 9.30 ч., а погребението - от 10.00 ч. на гробищен парк „Кантара”, Варна.


О.з. полковник Петко Велев (1927 - 2017 г.)
О.з. полковник Петко Велев при откриването на бюст-паметника на полковник Милко Железов пред Военноморския музей, 22 март 2016 г.