НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
УТОЧНЯВАМЕ: В БУРГАС СА ОТБЕЛЯЗАЛИ 53-ТА ГОДИШНИНА НА
„ОКЕАНСКИ РИБОЛОВ“

В публикацията 27 април 2017 г. Да не забравяме как убиха „Чайка“-та, която „кацна“ на брега информирахме читателите на „Морски вестник“, че в Бургас е отбелязана 55-та годишнина на „Океански риболов“. Сега уточняваме: в Бургас са отбелязали 53-та годишнина „Океански риболов“. Но не това е най-важното в случая. По-важното е, че не забравяме какъв е бил флотът на „Океански риболов“, какво е било значението му за България и какво загубихме с неговото разграбване.
Затова сега припомняме, че на 24 април 1964 г. в рибното пристанище на Клайпеда (сега в Литва, а тогава - в Литовската ССР) на Балтийско море е вдигнат българският флаг на първия ни океански траулер - „Феникс“ (произведен в тогавашната Германска демократична република). Начело с капитан-директора Димитър Велков 79-членният екипаж се насочва към бреговете на Намибия (Югоизточен Атлантик). Първопроходците от „Феникс“ поставиха славно начало, което имаше и славно продължение. Но още в началото на т.н. „демократичен преход“ „Океански риболов“ се превърна от национална гордост в обект на пладнешки грабеж.
През 2019 г. в Бургас със сигурност ще отбележат 55-та годишнина на „Океански риболов“. Сигурни сме, че дотогава Димчо ПИШМАНОВ - наш читател, приятел и автор от Бургас ще приготви картините, на които ще нарисува всички кораби от този флот.
„Морски вестник“ в никакъв случай не затваря темата и няма да се възползва само от календарните поводи да публикува материали по нея.
МОРСКИ ВЕСТНИК


На 24 април 1964 г. в рибното пристанище на Клайпеда (сега в Литва, а тогава - в Литовската ССР) на Балтийско море е вдигнат българският флаг на първия ни океански траулер - „Феникс“. На снимката: момент от тържеството.
Капитан-директорът Димитър ВЕЛКОВ.
Океанският риболовен траулер „Буревестник“ (от типа на „Феникс“, иначе проект „Тропик“), нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ.