НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБЪТ AUDACIA ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПОДВОДНИЯ ТРЪБОПРОВОД „ТУРСКИ ПОТОК”
Както „Морски вестник” вече информира своите читатели: 28 април 2017 г. BACCARA започна износа на газопреносни тръби, складирани в Пристанище Варна-изток Със съдействието на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ проследихме докъде ще ни доведе тази новина. До следващите новини, които показват, че началото на строителството на подводния тръбопровод по дъното на Черно море „Турски поток” е вече факт. Тези дни това бе и официално оповестено. За нас, съответно за вас, останаха подробностите, които другите медии не оповестиха, а именно:
На връх 1 май корабът BACCARA завърши претоварването на натоварените в Пристанище Варна-изток тръби на тръбо-полагащия кораб (pipelaying ship) AUDACIA на рейда в Истанбул. След което BACCARA се завърна във Варна, а AUDACIA пое курс към Анапа, Русия, където пристигна на 4 май. През това време натоварването на нови тръби от Варна-изток продължи на борда на друг кораб EUDOCIA. След него отново с пълен товар отплава BACCARA. И двата кораба застанаха на котва на рейда Паша дере. Вчера сутринта, към 09.00 ч. двата кораба поеха към Анапа, Русия. Според специализираните сайтове, BACCARA и EUDOCIA няма да застават в пристанището, а ще останат на рейда. Това, според капитан СТАНЧЕВ, означава, че те последователно ще застанат за разтоварване на борд на тръбо-полагащия кораб, който е вече там и вероятно е започнал работа по изграждането на тръбопровода „Турски поток” с първата партида тръби, докарани от Варна-изток с BACCARA.
Накратко за pipelaying ship AUDACIA (IMO: 9305130). Построен е през 2005 г. и сега е регистриран под флага на Малта. Дължината му е 225 м, а широчината - 32,3 м (Gross Tonnage: 56172; Deadweight: 31464 t).
МОРСКИ ВЕСТНИК

Pipelaying ship AUDACIA (IMO: 9305130). http://www.shipspotting.com/
Photographer: Willem Oldenburg. Added: Mar 22, 2017. Captured: March 22, 2017. Location: Ijmuiden, Netherlands.