НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ФОТОГРАФЪТ РАДОСЛАВ ПАРУШЕВ ПРЕДИ 40
ГОДИНИ НА БОРДА НА КОРАБИТЕ „ЛЮЛИН” И
„ВЕЖЕН”

В „Морски вестник” неведнъж сме представяли снимки на големия варненски фотограф Радослав ПАРУШЕВ. Благодарение на негови сполучливи кадри са запечатани важни моменти от морската ни история. Той обаче не е само протоколен фотограф. Обича да снима и дейността на българските моряци във всекидневието им. Така преди 40 години последователно се качва на борда на два моторни кораба на Параходство „Български морски флот” - въглевозът „Люлин” и рудовозът „Вежен”. Тези негови снимки се съхраняват във фонд 616 (ДП „Българска фотография” - Варна) на Държавен архив - Варна. „Морски вестник” изказва своята благодарност както към колегите от Държавен архив - Варна, така и към капитан далечно плаване Евгени ИГНАТОВ и главния механик Слави ПЕШКОВ, които ни оказаха ценна помощ при „разчитането” на кадрите.

По време на снимките „Люлин” е застанал на пристанището на ТЕЦ „Варна” и се готви да отплава. Това позволява на Радослав ПАРУШЕВ да направи снимки на мостика, по-специално на капитан Димитър Фитнев, и на палубата. Вероятно неговото (на фотографа) присъствие е накарало всички, които действат на палубата да бъдат с каски и с ръкавици (така, както би трябвало да бъде)...
Капитан далечно плаване Димитър Георгиев ФИТНЕВ завършва Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна през 1952 г. и до 1958 г. е офицер във Военноморския флот. От 1958 г. е на работа в Параходство БМФ и преминава през всички длъжности от моряк до капитан.
По време на снимките рудовозът „Вежен” е застанал в Пристанище Варна-изток. Радослав ПАРУШЕВ прави снимки в машинното отделение на кораба. Снимките са на дизел-генераторите и пред ел. таблото им. Тук главен герой на фоторепортажа става вторият механик Веселин ЗДРАВКОВ, а така също (вероятно) третият механик и вахтеният моторист. Едрият мъж с брадата - Веселин Найденов ЗДРАВКОВ завършва Военноморското училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна през 1971 г. и една година плава на корабите на ДСП „Океански риболов”. През септември 1972 г. постъпва в Параходство БМФ като ІV механик на „Вежен”. Правоспособност „Механик І степен” придобива на 30.05.1981 г. Длъжността главен механик изпълнява на моторните танкери „Марица”, „Огоста” и „Резвая”, на бункеровчика „Ропотамо” и на моторните кораби „Иван Загубански”, „Родина”, „Шипка”, „Чумерна”, „Черни връх”, „Генерал Владимир Заимов”, „Оборище”, „Белмекен”, „Витоша”.
Воден от най-добри намерения, фотографът се е поувлякъл в „режисурата” и професионалистите виждат на някои от снимките, че оборотомерът и щамбайнът са в гротескно несъответствие, стартовата и горивната рейка - също... Но това в случая е бял кахър, по-важното е, че част от всекидневието на машинната команда на „Вежен” остава запечатано за историята.
Ако някой от читателите на „Морски вестник” разпознае себе си или свои приятели и познати на публикуваните кадри, нека ни пише!
МОРСКИ ВЕСТНИК


Капитанът на „Люлин” капитан далечно плаване Димитър Георгиев ФИТНЕВ.
На мостика на „Люлин”. В ляво от капитан Фитнев е кърмчията, а в дясно - (вероятно) първият помощник-капитан по политическата част (помполита).
На бака на „Люлен” се подготвят за отплаване.
Палубната команда на „Люлин” действа (пред обектива на Радослав Парушев) „по устав”.
Всички са с ръкавици и каски - така, както би трябвало да бъде.
Вторият механик на „Вежен” - Веселин Найденов ЗДРАВКОВ.
Веселин Здравков и (вероятно) третият механик на „Вежен” (в дясно).
Веселин Здравков и (вероятно) вахтеният моторист на „Вежен”.
Моряшките фланелки със сигурност не са облечени заради фотографа. На времето моряците от търговското ни корабоплаване уважаваха този атрибут!