НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Д-Р ВАСИЛ КУРТЕВ ДОКАЗА, ЧЕ И В ОКОЛОСВЕТСКОТО ПЛАВАНЕ
НЯМА ПРЕДЕЛ ЗА ВЪЗРАСТТА!

Фоторепортаж на Иво ТАНЕВ специално за „Морски вестник“

Вчера Варна посрещна по подобаващ начин един голям българин - 80-годишният стоматолог доктор Васил Куртев от Каварна, който успешно приключи околосветското си плаване, при което за четвърти път прекоси Атлантика. В морето го посрещнаха най-младите варненски ветроходци с лодки от клас „Оптимист“ и още много яхти, които го приветстваха с добре дошъл в България. И сирените на гражданските и на военните кораби в Пристанище Варна-изток, и звуците на маршовете, изпълнени от Представителния духов оркестър на ВМС ознаменуваха завръщането на яхтата „Одесос“ (първото име на Варна) във Варна.
Повече от година и половина ветроходецът, удостоен досега три пъти с голямата българска награда за ветроходно постижение „Кор Кароли“, прекара в океаните и моретата. Дори 80-я си рожден ден посрещна в Индийския океан. Като остави повече от 26 хиляди мили зад кърмата, той не само сбъдна своята мечта, но и доказа, че и в самотните околосветски плавания няма предел за възрастта на тези, които са се посветили на голямото предизвикателство. Д-р Куртев посвети това плаване и на своя покоен вече брат, който винаги е бил съпричастен към неговите идеи за самотните околосветски плавания.
Днес самотният мореплавател отплава за Каварна. Време е да помислим как да благодарим на този скромен и смел ветроходец, който още веднъж ни посочи на какво е способен българския дух. И заслужаваме ли неговата широка усмивка върху обветреното му лице, когато ни приветства с думите „Обичам ви!“...
Иво ТАНЕВ - наши читател, приятел и автор, бе сред първите посрещачи на д-р Васил Куртев и направи специален фоторепортаж за читателите на „Морски вестник“. И днес бе сред тези, които изпратиха големия наш ветроходец при отплаването му за Каварна.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Фоторепортаж на Иво ТАНЕВД-р Васил Куртев при пристигането му на Морска гара Варна. Снимка Веселина КИРИЧЕВА.