НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
АХТОПОЛ - НАУЧЕН ЦЕНТЪР НА ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА
Сдружение „Черноморска Странджа“ - Ахтопол продължава неотклонно своята програма с десета кръгла маса  на учени и специалисти. Тя ще се състои от 26 до 28 май 2017 г. в хотел „Невен” в южния черноморски град. Темата този път е „Странджа и Одринска Тракия - погледи в миналото и бъдещето”, съобщават от Екопан.
Културното ни наследство има съществено значение за съхраняване на националната идентичност. Знае се също така, че то не може да се разглежда единствено само в рамките на съвременните географски граници. Хилядолетната история на народите, населявали Балканите е плетеница от взаимовръзки, културно и политическо влияние. Един от примерите е Ахтопол.
Програмата през май 2017 г. започва с водосвет от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей. Доклади ще изнесат проф. д.и.н. Илия Тодев, (Институт по история при БАН). „Одринска Тракия през Възраждането”; проф. д.и.н. Лизбет Любенова (Институт по история при БАН) „Етнокултурен и социално-икономическия профил на Източна Тракия според „Дневника” на свещенник Иван Дочев”; проф. д.и.н.Светлозар Елдъров,”Офицери от Странджанския край в Българската армия и борбите за национално освобождение и обединение 1878-1944”; Стоян Райчевски. „Раннохристиянски мироглед и обредност в традиционната култура на Странджа и Източна Тракия”; Иванка Делева, (Регионален исторически музей - Бургас). „Българските бежанци в нашата памет. Истории разказани в музея”; д-р Стефан Пейков (Програмно-координационен център за научни изследвания - Екопан) „Програмата Странджа-Сакар - поглед в бъдещето”.


Заливът на Ахтопол. Близо четири хилядолетия европейска култура и цивилизация.
сн. Архив  Сдружение „Черноморска Странджа”.
Пано, част от представянето на Сдружение „Черноморска Странджа” на изложба в Париж, организирана от Дипломатическият институт на МВнР, Българският културен център в Париж и Геопан - Бургас. Събраната колекция от морски артефакти е плод на дългогодишните усилия на сдружението в полза на Ахтопол и Странджанското черноморско крайбрежие.