НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОРЕДНИЯТ 42 300-ТОНЕН КОРАБ НА
ПАРАХОДСТВО БМФ АД ВДИГНА ФЛАГ И ПОЕМА В
СВОЯ ПЪРВИ РЕЙС

Новопостроеният плавателен съд е на стойност 34,5 милиона лева

От Китай идва поредното потвърждение, че „Параходство Български Морски Флот“ АД развива с бързи темпове своя флот. На 6 юли 2017 г. в китайската корабостроителница Jiangsu Hongqiang Marine Heavy Industry, Qidong (недалече от Шанхай), бе вдигнат флагът на новопостроения 42 300-тонният бълкер (кораб за насипни товари) „Рила“. На церемонията присъстваха изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот“ АД капитан далечно плаване Александър Калчев и директорът на дирекция „Техническа експлоатация“ инж. Даниел Харизанов. Първи капитан на новопостроения плавателен съд е капитан далечно плаване Ганчо Христов, а първи главен механик - инж. Камен Василев. Корабът ще посети няколко пристанища за натоварване в Китай, а пристанищата за разтоварване са в Средиземно море.
„Рила“ е поредният високоефективен кораб от най-ново поколение на най-старата и най-голяма българска шипингова компания, която отбелязва тази година своята 125-та годишнина.
Последователното обновяване на флота на БМФ с тези конкурентоспособни плавателни съдове затвърждават позициите на Параходството на международните пазари и му позволяват да разшири своята дейност.
Корабът „Рила“ е четвъртият кораб с това име в историята на Параходство БМФ АД. Така Дружеството запазва традицията при наименоване на корабите, като новопостъпилите бълкери получават имена на български планини и планински върхове. Вече се знае и името на следващия 42 300-тонен бълкер, който се изгражда в Китай - „Рожен“. Той ще бъде получен от Параходство БМФ АД до края на годината.

Пресцентър на Параходство БМФ АД


Новопостроеният 42 300-тонен кораб за насипни товари „Рила“.
Бълкерът „Рила“ няколко месеца преди получаването му от Параходство БМФ АД.
Изпълнителният директор на Параходство БМФ АД капитан далечно плаване Александър Калчев подписва с китайските партньори документите за получаването на „Рила“.