НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ТАЙФУН 62“ - В МИРНО ВРЕМЕ: БОНОВ
ЗАГРАДИТЕЛ, ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНА -
БУКСИРОВЧИК НА ВОДОЛАЗИ

Публикацията: 28 юни 2017 г. Неостаряващият катер проект 501 (КТЩ - във ВМС) в ролята и на бонов заградител събуди не само читателски интерес, но и породи нови въпроси. И това е нещо естествено. За историята на малките плавателни съдове у нас се пише малко, а те не са играли толкова малка роля, за да бъдат пренебрегвани и забравяни. Затова със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна издирихме още един бонов заградител. Той е с гръмкото име „Тайфун 62“. Разбира се, номерът е подвеждащ, защото не сме имали още 61 „Тайфун“-а, но така е с номерацията, особено при военните кораби... За да бъдем точни обаче, сме имали и „Тайфун 61“. Но за това - малко по-късно.
В публикацията на колегата Петър Даскалов
20 септември 2013 г. Предприятия в помощ на българското търговско мореплаване (1971 - 1985 г.) (4) посочихме и илюстрирахме катер за осъществяването на контролната дейност на „Дирекция за поддържане чистотата на морските води” (ДПЧМВ) към 1985 г. тип „Восток“. Вероятно по някое време на този тип контролни катери е възложена и още една дейност - участие в операциите по поставянето на бонови заграждания. Затова виждаме „Тайфун 62“ в момент на такава дейност. Е, „черната работа“ се върши от малка моторна лодка също с подвеждащо име „Бриз - 2“, но така или иначе, и „Тайфун 62“ е в „играта“.


Катерът „Тайфун 62“ и моторната лодка „Бриз - 2“ в момент на учение по поставяне на боново заграждение в акваторията на Пристанище „Транспетрол“ - Варна, края на 70-те, началото на 80-те години на ХХ век. Снимката е от Фонд 616 (ДП „Българска фотография“ - Варна) на Държавен архив - Варна.
Подвеждащо е името и на лодката, защото в регистровите книги на Българския корабен регистър (БКР) за са посочени катерите от „Бриз - 1“ до „Бриз - 5“, произведени в СССР (Саратов) с дължина над 15 метра, собственост на Техническия флот (по-късно СТФ). А този „Бриз - 2“ е с дължина не повече от 3 - 4 метра.
Пак в тези регистрови книги откриваме „Тайфун 61“ - еднотипен на „Тайфун 62“, собственост на ДПЧМВ, базиран в Бургас. И двата плавателни съда са произведени в СССР през 1975 г.
Ако разгърнем Регистровата книга на БКР за 1998 г. ще видим, че „Тайфун 62“ продължава да служи на ДПЧМВ. Но „Тайфун 61“ вече го няма. Има „Тайфун 63“ и „Тайфун 64“ - по-нови, произведени в СССР (Рибинск) съответно през 1988 и 1984 г. „Тайфун 63“ е базиран в Бургас, а другият - във Варна.
Понеже малко по-горе споменахме за военните кораби, разказът ни за „Тайфун“-ите (без нежни имена) няма как завърши до тук. Потърсихме за консултация приятеля на „Морски вестник“ о.з. капитан І ранг Георги Р. Георгиев. Той потвърди, че като командир на 18-ти отделен дивизион кораби със спомагателно назначение във Военноморска база Варна, е мобилизирал и „Тайфун 62“. Този катер е бил с мобилизационно предназначение „буксировчик на леководолази“. Това сякаш е малко по-интересно от гражданското му предназначение, но за темата за мобилизационната готовност, за мобилизационните възможности на тези граждански плавателни съдове на този етап можем само да посочим, че отдавна плаче за разработване. Нали?
МОРСКИ ВЕСТНИК