НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА 25 Г. ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА
ИНСТИТУТА ПО КОРАБОСТРОЕНЕ ВЪВ ВАРНА И 100 Г.
ПРОЕКТНО-КОНСТРУКТОРСКА ДЕЙНОСТ В БЪЛГАРСКОТО
КОРАБОСТРОЕНЕ (1987 Г.)


Най-голямата и до днес в България научна конференция по морска история
беше проведена на 10 - 11 юни 1987 г. във Варна. Тя отдавна е забравена дори от морски историци, но далеч по-неприятното е, че, като се изключи тъй нареченият „Син каталог”, докладите й, издадени в пет тома, не се познават от автори, пишещи по тема, разглеждана тогава, а има и достойни за съжаление случаи, когато тези доклади съзнателно се загърбват. 30-ата годишнина на конференцията, както и кръглите годишнини на двете събития, послужили за основание на организирането й, са повод да напомня за нея.
Организатор на Юбилейната научна конференция „25 години Институт по корабостроене - Варна и 100 години проектно-конструкторска дейност в българското корабостроене” бе несъществуващият вече Институт по корабостроене (ИК), а оперативната дейност по подготовката, провеждането, издаването и разпространението на материалите от конференцията се извърши от институтския отдел „Научно-техническа информация”, на който бях началник през периода май 1983 - юли 1995 г. Запазил съм документи от времето на конференцията, вкл. лични дневници, в които съм правил записи в дните на самите събития, поради това, смея да твърдя, че по-нататъшните сведения имат висока степен на достоверност. ...

Пълния текст на статията на инж. Иван АЛЕКСИЕВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.


Корицата на втория том на сборника на юбилейната научна конференция на ИК, 10 юни 1987 г., в който са поместени докладите на Секция 1 „История на корабостроенето”.