НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВТОРО ДОПЪЛНЕНО ИЗДАНИЕ НА „МОРСКА СМЕХОСБИРКА“
ПЛАВА КЪМ СВОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Има - няма осем години, откакто представихме първото издание на „Морска смехосбирка“ (
http://morskivestnik.com/), и на бял свят се роди нейното второ, допълнено издание, което вече плава към своите читатели. Авторът Мибел (Милчо Белчев) е добре познат на читателите на „Морски вестник“. Част от тези „Бивалици и небивалици, родени на море и по пътя към морето“ намериха своето първо пристанище именно в „Морски вестник“ и ние се гордеем с това. Веднага трябва да посочим, че в „допълването“ на второто издание реален принос има и още един голям приятел на нашия вестник - о.з. капитан І ранг Христо Бориславов Димитров - накратко Чони. Неговите оригинални илюстрации наистина допълват соления привкус на сюжетите и правят изданието още по-интересно за читателя.
Защо пък сега? В книгата е написано: „Посвещава се на 50-годишнината от завършването на Първи Шипченски випуск на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ - 1962 - 1967 година“. Кога стана половин век, бе скъпи мои приятели? ... И понеже имам честта добре да познавам и двамата съвипускници-шипченци, мога само да констатирам: за тия, които така и не са се поправили за половин век - няма лек! Те си остават същите! Е, малко са понатежали годинките, ама духът е същият, също и непоправимито им чувство за хумор. И слава Богу!
То и други випуски постоянно честват кръгли годишнини, не би било зле поне някои от тях да последват примера на двамата от Първи Шипченски випуск. Знае се, че няма да дойде някой от Европейския съюз или от НАТО, за да пише и допише смешната част от националната ни морска история. Няма такава директива и такава перспектива. Няма да има и средства от различните евро-програми за такива цели. Така че ще трябва да се оправяме сами.
Щастливо плаване към читателите, „Морска смехосбирка“ (2)!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Белчев, М. (Мибел), Морска смехосбирка, ИК „Стено“, Варна, 2017 г., 140 с.