НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРСКАТА ИСТОРИЯ НА ЕДИН ОЛИМПИЙСКИ
МЕДАЛ (1980 Г.)

По повод на 2 юли 2017 г. Талисман на Олимпиадата в Москва (1980 г.) плава на борда на Комета № 11


На 03/06/1980 г. завърших един рейс с м.к. „Георги Сава Раковски” и капитан Найден Никулкин ме смени, защото той беше титуляр на този кораб. След няколко дни Параходство БМФ ме назначи за капитан на м.к. „Капитан Петко Войвода”. Извършихме един къс рейс до пристанище Южний, където натоварихме към 10 000 тона калцинирана сода в торби за Порт Судан. На връщане, БМФ ни отби в Бургас, за да дотоварим около 800 тона генерален товар за Танга и Дар ес Салам – Танзания.
По време на престоя ни в Бургас, през последните дни на юни, се случи пренасянето на щафетата с олимпийския огън за олипиадата в Москва. Този огън мина и през България по онова време и пресата тогава му отдели голямо внимание. Тази олимпиада беше забележителна с това, че беше бойкотирана от доста западни държави. Бойкотът на Летните олимпийски игри 1980, провели се в Москва, беше част от редица действия, инициирани от САЩ в знак на протест срещу участието на СССР във войната в Афганистан.
Тъй като България по онова време беше в политическо отношение от другата страна на палачинката, държавата подкрепяше тези олимпийски игри. Във връзка с това, Параходство БМФ използва случая и докато организаторите по пренасянето на олимпийския огън минаха през Бургас, на мен ми беше разпоредено да им дам един приличен прием на кораба. Към този момент корабът „Капитан Петко Войвода” беше най-големият кораб в Пристанище Бургас (и с най-дългия офицерски салет), за мен не беше проблем да организирам това посрещане с надлежното количество ядене и пиене.
Гостите от комитета по пренасяне на олимпийския огън останаха много доволни и в края на софрата един от тях стана и дойде при мен да ми връчи някаква синя кутийка. Отворих я и вътре имаше възпоменателен сребърен медал. Той представляваше диск с диаметър 40 mm и дебелина 3.4 mm. От едната му страна беше релефно изобразено щафетното предаване на факела с олимпийския огън. От другата страна беше изобразен в центъра символът на Българския олимпийски комитет (БОК) с олимпийските кръгове. От същата страна околовръст бяха нанесени гербове – предполагам на градовете, през които минаваше щафетата с огъня. По външния край пишеше „Щафета за пренасяне на олимпийския огън през Н.Р. България 25/VI – I/VII-1980.
Благодарих на човека и вътрешно се засмях – как така се падна на един изявен анти-спортист като мен да ме наградят с такъв помпозен спортен медал. Но, неведоми са пътищата Божии . . .
Снимката на медала прилагам. Той все още е в добро състояние, макар и малко потъмнял от времето - цели 38 години минаха от тогава.

Орлин СТАНЧЕВ
Капитан далечно плаване
02/07/2017 г.
гр. Варна


Моторният кораб „Капитан Петко Войвода“ в Пристанище Бургас.