НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„Хеброс“:
ПОЛОВИНВЕКОВЕН ЮБИЛЕЙ В БЪЛГАРСКАТА
МОРСКА ИСТОРИЯ


Това лято се навършват 50 години от провеждането на експеримента с първата подводна къща в България „Хеброс I”. Инициатори и преки участници в този експеримент са двамата пловдивчани Гарабед Томасян  и Иван Петров.
Гарабед Томасян (1935 - 2014) е лекар по професия, но страстта към пътешествията е в кръвта му - през 70-те години на 20 век, извършва поредица от плавания с надуваема гумена лодка и самоделни катамарани по р. Дунав, Черно и Азовско море. Той е създател на българска, научно-изследователска програма за разработване на технически и медицински норми и правила за оцеляване на човек, бедстващ в открито море. През 80-те години са проведени четири опита с доброволци, качени на надуваеми спасителни салове. Целта на опитите е чрез тях да се изучи поведението на участниците, поставени в условията на стрес и ограничено лично пространство. Д-р Томасян е изкушен и от българската история. Той предприема обиколка из бившите български земи, останали извън границите на държавата. В края на 80-те години организира три плавания с дървен модел на древна славянска ладия „Перун“. След демократичните промени, настъпили в България на 10 ноември 1989 г. д-р Томасян е избран за кмет на Пловдив. (вж. също 17 декември 2014 г. In memoriam: д-р Гарабед Томасян се гмурна за последно в света на мълчанието)
Иван Петров (1930 - 2012) е бивш военен пилот, след това преподава физическо възпитание. Активен спортист - леководолаз и спелеолог. В началото на 70-те години участва в експеримент за изследване на измененията, настъпващи във физиологията и психиката на човек, поставен в условия на изкуствена изолация и минимална физическа активност. Заедно с още трима доброволци, живее 17 дена в пещерата  „Топчика“ на 60 метра под повърхността на земята.
Целта на експеримента с подводната къща „Хеброс“ е изследване на измененията, настъпващи в организма, нервната система и психическата дейност на човека при продължителен престой под вода, при високо налягане, при периодично физическо натоварване в непосредствен контакт с водата и в условията на „социална депривация”.


Подводният дом „Хеброс“ (личен фотоархив на д-р Гаро Томасян, Пловдив)
Първият гост в българския подводен дом „ХЕБРОС 67“ е писателят Цончо Родев, един от основателите на леководолазния спорт в България. На снимката: Цончо Родев, 3 август 2010 г., Варна. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
Експериментът е осъществен със съдействието на секцията по подводен спорт към Морския клуб на ДОСО - Пловдив (Доброволна организация за съдействие на отбраната), Медицинска академия - Пловдив, Главно управление на БДЖ, Щабът на поделението на ВВС в Крумово, Щабът на ВМС във Варна и множество държавни предприятия с различна продукция.
Какъв по-добър начин да се отбележи този половинвековен юбилей от запознаването на всички заинтересовани с личните впечатления на първия гост в българския подводен дом „ХЕБРОС 67“ - Цончо Родев, основател на леководолазния спорт в България.
Теодор РОКОВ

Публикацията „ПО СТЪПКИТЕ НА ЖАК-ИВ КУСТО. 50 години от експеримента с първата подводна къща в България „Хеброс 67“ (в PDF-формат) със съставител Теодор РОКОВ от Регионалния исторически музей - Варна, можете да прочетете тук.