НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ДВАМА ЛЕКАРИ В ЕДНА ЛОДКА (ПРЕДИ 40 ГОДИНИ ПО ДУНАВ И ЧЕРНО МОРЕ)
Пресичането на Атлантическия океан през 1952 г. с гумена лодка от французина д-р Ален Бомбар вдъхновява много хора да предприемат подобни плавания. Сред тях е и д-р Гаро Томасян, който през 70-те години на XX век извършва поредица от плавания с гумени лодки и самоделни плавателни съдове по река Дунав, Черно море и Азовско море.
Това лято се навършват 40 години от едно от тези плавания, извършено през 1977 г. Използваният плавателен съд е надувна, гумена лодка, модел „Пеликан”, серийно производство на полските заводи Stomil. Въпреки малките си размери (330 х 70 см) тя притежава изключителна плаваемост - отделните й въздушни камери я правят на практика непотопяема. Нейната товароподемност е тон и половина.
Вътрешността на лодката е снабдена с пайоли - дървена скара, предпазваща дъното. Лодката се задвижва от извънбордов бензинов двигател „Вихър” с мощност 25 к.с., разположен на фабрично монтирания към кърмата дървен транец. При нормални условия двигателя осигурява средна скорост от 10-12 възела. Освен него има и две резервни гребла. Лодката разполага и с ветрилно стъкмяване, състоящо се от разглобяема 3-метрова мачта, 2 рейки и право платно с площ 2 кв. м. Екипажът се състои от двама пловдивчани - д-р Гаро Томасян и д-р Христо Близнаков.
Плаването започва на 17 юли 1977 г. от Морския клуб в Силистра.
В началото маршрутът преминава по долното течение на р. Дунав - нощувките са в Браила, Галац и Сулина. През Сулинския канал двамата авантюристи продължават през Черно море - Одеса, Ялта, Судак. За задвижване е използван предимно двигателят и греблата - ветрилното стъкмяване се оказва неефикасно. Плаването завършва на 29 юли в пристанището на Новоросийск. За тринадесет дни са изминати 1400 км от западния до източния бряг на Черно море. Плаването е интересно не само с начина, по който то е извършено, но и с опитите за „напасване“ характерите на двамата членове на екипажа. Почти две седмици съжителство на двама мъже с противоположни характери рамо до рамо в една гумена лодка сред открито море си е истинско изпитание.
Плаването е описано в книга от единия от двамата членове на екипажа - Христо Близнаков. С гумена лодка през Черно море. Издателство „Медицина и физкултура“. София,  1981.

Теодор РОКОВ, Варна
Фотографии: личен архив на д-р Гаро Томасян, Пловдив