НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БЪЛГАРСКИЯТ КОРАБ С „НЕМСКО ПОТЕКЛО“
„БЛАГОЙ КАСАБОВ“ И НЕГОВИЯТ „БРАТ-БЛИЗНАК“
„Благой Касабов“ (BLAGOI KASSABOV - IMO 5046047) е заложен за строеж в Държавната корабостроителница - Варна (стр. № 101), на 20 ноември 1948 г. по чертежи на германската фирма „Майерформ“, които са преработени и допълнени от Конструктивния отдел на завода с ръководител инж. Владимир Рождественски. Този кораб и еднотипният му „Димитър Кондов” са проектирани преди 1944 г. за превоз на каменни въглища, произведени в мина Черно море, Бургас, до Варна за построената край стария плавателен канал топло-електрическа централа. Качествата на въглищата обаче се оказват неподходящи и проектът за двата кораба е преработен във вариант за превоз на общи товари.
Спуснат е на вода на 10 май 1950 г. Строителството се наблюдава от Морския регистър на СССР. „Благой Касабов“ е едновинтов, със стоманена палуба и със стоманени надстройки. Има една палуба с полубак и носови кладенец. Главният двигател е дизелов, 8-цилиндров, Nohab MG 8 (произведен в Nidkoviel & Holm, Швеция, под наблюдението на Бюро Веритас), с мощност от 520 к.с. при 325 оборота в минута. На ходовите изпитания (без товар) корабът развива скорост от 9,5 възла (гребният винт също е произведен в Швеция). Двигателят е съединен към гребния вал непосредствено. Има два дизелови агрегата (английски - Ruston) с мощност от по 100 и 80 к.с.
„Благой Касабов“ е с район на плаване Черно море и Източната част на Средиземно море. Дължината му е 57,60 м (макс.), широчината - 9,00 м, височината до главната палуба - 3,70 м, височината от кила до топа на мачтата - 24,30 м, товароподемност 754 тона. Разполага с две спасителни лодки за по 22 души всяка, както и с шест спасителни пояса, от които два са на ходовия мостик. Спасителните жилетки са 25 - за всеки член от екипажа (23 души) плюс две. Корабът е приет след ходови изпитания (23 - 24 април 1951 г.) при вълнение на морето от 3 до 5 бала.
За котвеното устройство е поръчан хидравличен брашпил от английската фирма „Хайланд“ (Highland). Котвите са тип „Хол“, всяка с тегло от по 810 кг. На борда има и две резервни котви от по 600 кг. Рулевата машина е хидравлична и също е доставена от „Хайланд“. Товарното устройство се състои от четири стрели (всяка от по 3 тона), поставени на мачтата, и две стрели, поставени на вентилационните колонки (всяка от по 5 тона). Стрелите се обслужват от хидравлични винчове система „Хайланд“. Всички помпи и компресори, включени в различните системи на кораба, също са доставени от Англия.
Първи капитан на „Благой Касабов” е Георги КУЛИНСКИ, а първи главен механик - Богдан ПРОДАНОВ. Най-дълго на мостика на този кораб се задържа една колоритна личност - к.д.п. Веселин ГЕОРГИЕВ (Фоса) - син на известния в миналото на БТПД капитан Антон Георгиев - Брадата. По негово време „Благой Касабов” има една знаменателна авария, за БМФ може би единствена: през 1955 г., лятото, на курс за Близкия изток. В позиция преди остров Самос за плаване по ,,Гемиджийския маршрут“, между островите корабът губи гребния си винт и се завръща във Варна на буксир от друг кораб на БМФ („Шипка“ или „Никола Вапцаров“, не е окончателно изяснено). Изваден е за докуване в Корабостроителния завод (без разтоварване) на един от надлъжните стапели за монтиране на резервния гребен винт и последващо изпълнение на прекъснатия рейс.
Капитан на кораба е Фоса. Само можем да си представим какви „благословии“ е избълвал стария морски вълк по адрес на евентуалните виновници за аварията...
„Благой Касабов” е изведен от състава на Параходството на 3 април 1973 г., когато пристига (на буксир) в пристанище Сплит (тогава в Югославия), където е продаден за нарязване за скрап.
На 12 януари 1952 г. във Варна е издигнат българският флаг на новопостроения в ККЗ „Георги Димитров” 757-тонен кораб за генерални товари „Димитър Кондов” (DIMITAR KONDOV - ІМО 5090048). Първи капитан на кораба е Иван СТАНЧЕВ. Най-дълго на мостика на този кораб се задържа друг известен български морски капитан - Иван АНТОНОВ (Ванката). След излизането на „Димитър Кондов” от състава на търговския ни флот (1975 г.), той е предаден на Управлението за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата (УПМКАП) - Варна.
В заключение можем да кажем, че българските кораби с „немско потекло“ „Благой Касабов“ и „Димитър Кондов“ са плод на сполучливо решение на ръководството на БМФ да се преработи и реализира първоначалния проект. Като кораби за близка търговска експлоатация в Черно море и в Средиземно море (Близкия изток) те показват винаги добра ефективност.
В отговор на въпрос на „Морски вестник“ флотският ветеран к.д.п. Николай Йовчев ни информира, че още при първите основни ремонти на двата кораба (към края на 50-те години на миналия век) БМФ заменя хидравличните винчове с модерни електрически аналози. И също, че отделите „Навигационен“, „Технически“ и „Кадри“ на Параходството ползват тези два кораба за първа преценка за бъдещото развитие на капитани и главни механици преди следващо заемане на длъжности на големите кораби в далечно плаване.
Атанас ПАНАЙОТОВ


Моторният кораб „Благой Касабов“ в Пристанище Варна.
Модел на моторния кораб „Благой Касабов“, изработен в моделната работилница на КЗ „Г. Димитров“.
Най-дълго на мостика на „Благой Касабов“ се задържа една колоритна личност - к.д.п. Веселин ГЕОРГИЕВ (Фоса) - син на известния в миналото на БТПД капитан Антон Георгиев - Брадата. ФОСА е един от малкото оцелели след гибелта на парахода „Княгиня Мария-Луиза” в гръцкото пристанище Пирея на 30 май 1941 г.
Част от екипажа на моторния кораб „Димитър Кондов“, краят на 50-те години на ХХ век.
Част от екипажа на „Благой Касабов“, 1958 г. В средата е к.д.п. Димитър Хаджииванов.
Първи главен механик на „Благой Касабов“ е Богдан ПРОДАНОВ.
Моторният кораб „Благой Касабов“ в Пристанище Бургас.
Скица тип General Arrangement на моторния кораб „Благой Касабов“.
Най-дълго на мостика на „Димитър Кондов“ се задържа к.д.п. Иван АНТОНОВ (Ванката).
Факсимиле от приемно-предавателния протокол, подписан от комисиите на Параходство БМФ и КЗ „Г. Димитров“ за приемането и предаването на моторния кораб „Благой Касабов“. Публикува се за първи път.