НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЧИНА КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ ВАСИЛ ВЪЛЧАНОВ

В събота - 5 август 2017 г., почина морякът капитан далечно плаване Васил Дамянов Вълчанов. Той навърши 102 години през м. юни т.г. - възраст почтена, изпълнена с любов към морето, моряците и корабите.
Огромната част от своя живот той отдава на българския морски граждански флот. След завършване на Морското училище през 1938 г. той плава по време на войната на наши и чужди търговски кораби. Преживява торпедирането на италиански кораб, след войната плава на български кораби. Като капитан на м/к „Бреза“, собственост на Параходство БМФ, през 1960 г. пръв пробива френската военноморска блокада и пренася оръжие за алжирския Фронт за национално освобождение. За това плаване президентът на Алжирската република го награждава с почетни медали и отличия неколкократно. По-късно, след 1963 г., под ръководството на Георги Найденов, той създава и ръководи икономическата групировка „ТЕКСИМ“ с чиято помощ, независимо от държавната фирма Параходство БМФ, развива българско гражданско търговско корабоплаване. Тя функционираше по законите на пазарната икономика, нещо непознато в годините на социалистическа България. Но корабоплаването на „ТЕКСИМ“ реализираше изключителни икономически резултати. Вследствие на това през 1967/68 г. бе създадена групировката „Български търговски флот“, чиято основна единица е обединение „Корабоплаване“ с директор к.д.п. Васил Вълчанов. Гражданското корабоплаване продължава да се развива успешно и да носи за Родината ни солидна икономическа изгода. Но съществуването на такава фирма, не функционираща по законите на социалистическата икономика, не е допустимо в очите на партийните величия в СССР и НРБ, поради което фирмите, създадени от Георги Найденов са разтурени. Той заедно с другите ръководни фигури, всред които и к.д.п. Вълчанов, са осъдени и лежат в затвора. След освобождаването си кап. Вълчанов трудно си намира работа, пречките пред него се изправят неумолимо.
Но независимо от тях той изживя своя живот достойно. Любовта му към морето, корабите и моряците и разбира се - към България, не стихна до последния му миг. За своя живот той написа 2 книги: „Бурни времена, Книга първа - Секретни доставки на оръжие“ - за плаването си с м/к „Бреза“ и „Бурни времена, Книга втора - Корабоплаване, което носеше милиони, разгромено от Тодор Живков“ - за живота си и дейността си, свързана с „ТЕКСИМ“.
Преди 2 години моряците в София чествахме неговата 100-годишнина. През пролетта на тази година той бе награден от Българската морска камара по случай неговия 102-ри рожден ден.
Моряците в София - Асоциацията на възпитаниците на Морското училище - секция София, и Клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, скърбим за кончината на к.д.п. Васил Вълчанов. Сигурни сме, че към нашата скръб за кап. Васил Вълчанов ще се присъединят и всички моряци в България... Ние тържествено заявяваме, че паметта за него ще бъде вечно жива.
Спи спокойно своя вечен сън, кап. Вълчанов, в твоето последно плаване! Бог да те пази!

Погребението на к.д.п. Васил Вълчанов ще бъде в събота, 12 август 2017 г. Опелото ще бъде отслужено в 11.00 часа в черквата при Централните софийски гробища - Орландовци, а след това в ритуалната зала ще има и граждански ритуал.

Румен ТОТЕВ


Васил Вълчанов като помощник-капитан в Българското търговско параходно дружество и в италианския граждански флот.
К.д.п. Васил Вълчанов в годините на „ТЕКСИМ“.
К.д.п. Васил Вълчанов по време на честването на неговата 100-годишнина.