НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ СОР „АТЛАНТИК“ ПО СЛУЧАЙ ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ

ДО КОМАНДИРА
НА ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ
КОНТРААДМИРАЛ МИТКО ПЕТЕВ

ДО КОМАНДНИЯ, ЛИЧНИЯ
СЪСТАВ И ВЕТЕРАНИТЕ ОТ ВМС

УВАЖАЕМИ КОНТРААДМИРАЛ ПЕТЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА АДМИРАЛИ, ОФИЦЕРИ, МИЧМАНИ, СТАРШИНИ, КУРСАНТИ, МАТРОСИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ,

СКЪПИ ФЛОТСКИ ВЕТЕРАНИ,

По случай 138-та годишнина от създаването на военния флот на българската държава поднасяме най-сърдечни поздравления и пожелания от името на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”.
Във все по-сложната и трудно прогнозируема среда за сигурност Въоръжените сили на Република България остават средоточие на надежди и доверие. Само на няколкостотин километра от границите ни не спират военни конфликти със средна интензивност, стотици хиляди мирни граждани остават без дом и без родина, фундаменталисти и терористи продължават да сеят смърт, да взривяват нашия континент и начин на живот.
Сто тридесет и осем години Българските Военноморски сили защитават акваторията на страната ни, градят боеспособни екипажи и отлични командири, в операции и учения със съюзниците повишават морската закалка, издигат оперативната си подготовка, дават свидни жертви и се готвят да побеждват.
Вече 138 години бойният флот дава на българската държава ярки и талантливи личности, мъже с ренесанов размах и възрожденски дух, радетели на техническия и на социалния прогрес, люде с кипяща енергия и пъстра палитра от таланти.
Българската държава продължава да не изпълнява огромния си дълг към бойния ни флот. Трето десетилетие с безхаберие и късогледство правителства и парламенти отлагат и отказват отдавна просроченото превъоржавне и модернизация на ВМС, на ВВС и на Сухопътните войски. През второто десетилетие на 21-и век партии и лица, удостоени  с народното доверие, повтарят печалния пример на онези 81 народни представители, подписали през март 1912 г., само седем месеца преди победата срещу „Хамидие”, позорен законопроект за ликвидиране на Морските войски като твърде скъп и неперспективен вид въоръжени сили.
Убедени сме, че рано или късно българските военни моряци ще получат така необходимите съвременни, ефективни и съвместими със съюзниците нови оръжия и техника. Желаем скорошен и бърз подем на свидните за всяко българско сърце Военноморски сили!
На командирите и на личния състав от ВМС желаем здраве, несекваща енергия и нови успехи в самостоятелните и в съвместните операции и учения със съюзниците от НАТО! На доблестните флотски ветерани пожелаваме дълголетие и благоденствие!
Да ни е честита 138-та годишнина от вдигането на флаговете на първите български военни кораби!
Поклон и вечна памет на първоапостолите, на героите и безименните съзидатели на Военноморските ни сили!
Да пребъде безсмъртното ни Отечество Република България!

Управителен съвет на съюз „Атлантик”
12 август 2017 г.