НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРСКИ ВОЕННИ МОРЯЦИ!
Базовият миночистач „Прибой“ (проект 254) на военноморски парад пред Варна (преди 65 години)

Със съдействието на колеги от Държавен архив - Варна, успяхме да открием снимки от военноморския парад по случай Деня на Българските ВМС във Варна преди 65 години. На тях виждаме базов миночистач с бордови № 512 „Прибой“. Той, заедно с № 511 „Бриз“, пристигат във Военноморска база Варна на 11 август 1951 г., а само година по-късно единият от тях участва в традиционния (тогава и десетилетия по-късно) военноморски парад в Деня на ВМС.
„Бриз“ и „Прибой“ идват във Варна почти нови. Те са построени през 1949 г. в Керч (тогава в СССР, сега в Украйна) по проекта 254 и са с водоизместване от по 569 тона. Дължината им (макс.) е 58,0 м, широчината - 8,8 м, газенето им е 2,45 м. Разполагат с по два дизелови двигателя 9Д, всеки с мощност от 2200 к.с. Развиват максимална скорост до 15,8 възла. Екипажът на всеки миночистач е от 68 души.
Въоръжението им се състои от две двойни 37 мм оръдия (В-11), четири сдвоени 12,7 мм картечници (ДШК), два бомбомета БМБ-2 (всеки с по 5 подводни бомби) за стрелба срещу подводници, контактен (МТ-1), акустичен (БАТ-2), и два електромагнитни трала (ТЭМ-52). Флотски ветерани си спомнят, че на носа базовите миночистачи са имали места за т.н. параванни охранители (своеобразен трал), но няма публикувани данни за използването им в нашия флот.
Базовите миночистачи „Бриз“ и „Прибой“ имат дългогодишна служба във военноморските бази във Варна и в Бургас. През 1982 г. са изведени от строя и единият от тях отново се връща във Варна, за да бъде преустроен и да продължи службата си като учебно-боен кораб „Никола Вапцаров“ за практическото обучение на курсантите от ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Бракуван е през 1993 г. След 42 години служба под военноморския флаг на България!
Атанас ПАНАЙОТОВ