НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА С РИСУНКА НА
ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ „ГЕОРГИ ДИМИТРОВ“

Преди малко повече от пет години представихме на читателите на „Морски вестник“: 29 май 2012 г. Пощенска картичка с рисунка на кораба „Петимата от РМС” (IMO:7813016)
Оказа се, че тази пощенска картичка е част от поредица (серия), от която открихме още един екземпляр: с рисунка на пътническия кораб „Георги Димитров“. Тя е нарисувана от същия автор: Н. Тодоров, издадена е от същото Държавно издателство „Септември“, през същата 1981 г. и в същия тираж от 5000 бр. Вероятно същите са и причините за издаването: 1300-годишнината от създаването на българската държава и 100-годишнината на българското корабостроене (този юбилей и днес се оспорва доколко е обективно обоснован). Преди пет години написахме следното: „Тогава обаче еуфорията заглушава критичните бележки и годишнината е отбелязана с много инициативи, в това число и с издаването на серия от пощенски марки, на които са изобразени три кораба, построени във Варненската корабостроителница (тогава КЗ „Г. Димитров”): пътническият кораб „Г. Димитров”, моторният кораб „Петимата от РМС” и моторният танкер „Хан Аспарух”. Художник на серията е Хр. Христов. И трите кораба с техните имена се вписват и в двете годишнини... Нищо чудно с помощта на читателите на „Морски вестник” да открием и още две пощенски картички с рисунки на другите два кораба“.
Е, хипотезата е на път да стане истина. Пощенската картичка с рисунка на „Петимата от РМС“ открихме преди пет години. Сега открихме и пощенска картичка с рисунка на пътническия кораб „Г. Димитров“. Нищо чудно след време да открием и пощенска картичка с рисунка на танкера „Хан Аспарух“... Така аналогията ще бъде пълна.
В интерес на истината, рисунката на „Г. Димитров“ е по-сполучлива от тази на „Петимата от РМС“.  Ако нещата вървят в тази градация, рисунката на „Хан Аспарух“ може да бъде почти перфектна. Дано!
МОРСКИ ВЕСТНИК


Пощенската картичка с рисунката на пътническия кораб „Георги Димитров“, лице.
Пощенската картичка с рисунката на пътническия кораб „Георги Димитров“, гръб.
Пътническият кораб „Георги Димитров“.