НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОТКРИХА ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 40-ГОДИШНИНАТА ОТ ПЛАВАНЕТО НА КАПИТАН ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ
В „Арт-салон“ на Радио Варна бе открита изложбата „От Хавана до Хавана”, посветена на околосветското самотно плаване на капитан Георги Георгиев преди 40 години. При откриването на изложбата директорът на Радио Варна Наталия Чешмеджиева посочи значимостта на това събитие не само за българското ветроходство, но и за цялата морска история на България. Организаторът на проявата Матей Тодоров благодари на дироктора на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и на колегите от Регионалния исторически музей - Варна, за оказаната помощ при подготовката на изложбата. Свои спомени за организацията на плаването и за личността на капитан Георги Георгиев сподели писателят-маринист Кирил Костов - дългогодишен директор на „Болкън енд Блек Сий Шипинг“ (фирма на СО „Воден транспорт“ със седалище в Лондон). Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на м. септември т.г.
За читателите на „Морски вестник“ подбрахме мисли на героя на Република България капитан Георги Георгиев, които бяха поставени под негови портрети на изложбата в „Арт-салон“ на Радио Варна:

- „Казал съм го винаги и винаги ще го повтарям: Плаването с „Кор Кароли“ не е мое лично дело! Обиколката около света е дело на всички български моряци, на всички истински ветроходци! То принадлежи на целия народ!“
- „Морето е особено нещо! Ако се отнесеш с уважение към него - само тогава ще те пусне да се прибереш!“
- „Морето е онова, което ме опива и ме кара да се чувствам истински щастлив!“
- „Морето не търпи лаиците, то търси и понася само равностойните нему...“


Изложбата бе открита от директора на Радио Варна Наталия Чешмеджиева. Вдясно е организаторът на проявата Матей Тодоров.
Сува, о-ви Фиджи, след урагана „Норман“, „Кор Кароли“ е извадена на брега за малък ремонт.
Моряшкият картон на капитан Георги Георгиев.
Изложбата ще бъде отворена за посетители до края на м. септември т.г.
За Матей Тодоров е важно да чуе мнението на доайена на варненските ветроходци Пенко Жеков - участник в подготовката на плаването на капитан Георги Георгиев. И сега 86-годишният ветеран не пропуска възможността да излиза в морето със своята лодка.
Капитан Георги Георгиев - уморен, но доволен след пристигането на финала в Нюпорт, САЩ (регата OSTAR ’76).
Писателят-маринист Кирил Костов - дългогодишен директор на „Болкън енд Блек Сий Шипинг“ (фирма на СО „Воден транспорт“ със седалище в Лондон) разказа свои спомени от плаването на капитан Георги Георгиев с „Кор Кароли“.
На път от Маями (САЩ) към Хавана (Куба), ноември 1976 г.
В Кейптаун, месец преди финала.
Секстанът, използван от капитан Георги Георгиев, на борда на „Кор Кароли“.
Символичният ключ на Варна, връчен на капитан Георги Георгиев при обявяването му за почетен гражданин на морската ни столица.