НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВИПУСК „ОПЪЛЧЕНСКИ“ - 1977 Г. ПОЧЕТЕ АЛМА МАТЕР И СЕ ПОКЛОНИ НА ПАТРОНА
Възпитаниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от випуск 1972 - 1977 г., останаха верни на традицията и посетиха Алма матер, по случай 40-ата година от дипломирането си. Точно в 10:30 часа, пред паметника на Вапцаров, бяхме посрещнати и поздравени лично от началника на Училището - флотилен адмирал, професор, д.в.н. Боян Медникаров и неговия заместник по научната и учебна част - капитан І ранг, професор, д.и.н. Калин Калинов. Под сянката на дърветата от парка на випуските адмирал Медникаров изнесе кратка академична лекция за мисията, задачите, успехите и състоянието на Училището в последните години. За наша радост и гордост, ВВМУ продължава да пише история и остава лидер в образователната ни система.
В 10:45 се построихме „по ротно“ (12-а и 22-ра рота“), пред паметника на Патрона, начело с двамата ротни командири - офицерите от запаса Найден Ангелов (Бацата) и Стен Лазаров. Чинно, както преди 45 години, застанаха в строя всички - адмирали, капитани далечно плаване, шеф- механици, офицери, директори, бизнесмени...
Строя прие флотилен адмирал Медникаров. Изслушахме химна на Република България, положихме венци пред паметника и изпяхме дружно „Чеда сме ние на морето“. Последва показ на учебната материално - техническа база, под ръководството на капитан І ранг Калинов.
Разделихме се с Училището с надеждата, че след десет години, когато ще имаме честта да сме настойници на випускът, завършващ 50 години след нас, ще се видим поне в същия състав!
Празникът продължи вечерта, за 12 рота пак по традиция, в ресторанта на ВПК „Север“ - „Адмирал“, в красивия курорт „Св. Св. Константин и Елена, а за „наборите“ от 22 рота - на „Бриз“-овете.
Организационният комитет на срещата на Випуск „Опълченски“ изказва най-сърдечни благодарности на командването и личния състав на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, за топлото посрещане и оказаното ни внимание и уважение! До нови срещи, след пет години!

Капитан І ранг (р) Станко Ат. СТАНКОВ -
един от „опълченците“
Снимки к.д.п. Венелин ТОДОРОВ


Випускът пред паметника.
Десният фланг на строя, с началника на Морското училище и ротните командири.
Венценосците.