НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРОТОКОЛНА ВИЗИТА НА ЕКИПАЖА НА ИТАЛИАНСКИЯ КОРАБ „ДЮРАН ДЕ ЛА ПЕН“ ВЪВ
ВВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“

На 8.09.2017 г. на протоколна визита във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бе капитан I ранг Фабрицио Рутери - командир на италианския военен кораб „Дюран де ла Пен“ (ITS Durand de la Penne, D560). Придружаваха го почетният консул на Република Италия в град Варна - Антонио Таркуинио, капитан I ранг Марко Фаусто - представител на Военноморските сили на Република Италия в Щаба на ВМС на Република България, и капитан II ранг Франческо Марци - началник на учебната практика на кораба.
Гостите посрещна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров - началник на Морско училище, в заседателната зала, където беше изнесена презентация за историята, настоящето, структурата, мисията, целите и задачите на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. По традиция, част от екипажа участва в церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на Училището.
Програмата включваше и посещение на кадети от Военноморската академия в Ливорно. Те се запознаха с материално-техническата база и програмите за обучение на курсанти и студенти и имаха възможност да обсъдят интересни теми с българските си колеги.
Италианският кораб бе отворен за посещение от граждани на 9. и 10.09.2017 г. от 15.00 до 18.00 часа. „Дюран де ла Пен“ отплава от Варна на 11.09.2017 г.

Георги НИКОЛОВ
http://www.naval-acad.bg/
Фоторепортаж на Пресиян ПАНАЙОТОВ


В продължение на няколко дни „Дюран де ла Пен“ събираше погледите на посетителите на зоната за отдих около Морска гара Варна.
Поглед към носа на гостуващия италиански боен кораб.
Вертолетната палуба на „Дюран де ла Пен“.
Част от бойния арсенал на кораба е едва забележим - например торпедните апарати в центъра на тази снимка.
На групи по около десетина души посетителите имаха възможност да обходят кораба, предвождани от италиански морски кадети.
Тук вече се виждат повече детайли от арсенала и от радиоелектрониката на „Дюран де ла Пен“.
Свободното пространство около вертолета даде възможност на мнозина посетители тук да си направят снимка за спомен.
Около носовото оръдие могат да се водят и романтични разговори ...