НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„СОЛВЕЙ СОДИ“ ЧЕСТВА 20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ
Дружеството откри нов котел за по-нататъшно повишаване на конкурентоспособността на девненския завод и опазване на околната среда
Девня, 12 септември 2017. „Солвей Соди“ откри днес нов котел на циркулиращ кипящ слой в топло-електрическата централа. На церемонията присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов, посланикът на краля на Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан, депутати, областният управител на Варна Стоян Пасев, зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев, кметът на Девня Свилен Шитов, кметове на околни общини, представители на КНСБ, КТ „Подкрепа“ и НС „Защита“, на обществеността и институциите, на фирмите и работниците, участвали в изграждането на новия котел, бордът на директорите на „Солвей Соди“ и други.  
Отец Иван от Девненската енория освети новата инсталация. От името на правителството министър Петкова поздрави акционерите и ръководството на „Солвей Соди“ за 20-годишния юбилей на компанията. Тя подчерта, че се радва, че в България има такива инвеститори, които, на всеки няколко години, пускат в експлоатация такива мащабни и екологосъобразни нови инсталации в своя завод. Министър Петкова преряза тържествено лентата заедно със своите колеги, с Н. Пр. Франсоа Бонтан, областния управител на Варна Стоян Пасев, Кристоф Клемант, президент на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей”, Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“, и Ярослав Млонка, изпълнителен директор на „Фостър Уилър“ - главният изпълнител за изграждането на котела.
Кристоф Клемант коментира: „Преди всичко, поздравления за 20-годишния юбилей на „Солвей Соди“. През тези 20 години бяха реализирани значими инвестиционни проекти, свързани с непрекъснато подобрение на конкурентноспособността на нашите дейности и опазването на околната среда. Настоящата инвестиция представлява още една стъпка напред в нашата стратегия за осигуряване на стабилност и качество на доставките за нашите клиенти в дългосрочен план. Ние използваме екологично отговорни технологии и повишаваме иновативните си възможности, които увеличават нашия принос за устойчивото развитие на българската икономика.”
Спирос Номикос добави: „Изграждането на втори котел на циркулиращ кипящ слой бе финализирано съвсем скоро с отлични резултати по безопасност, както за нашите служители, така и за подизпълнителите. Тази година също така честваме 20-ят юбилей на „Солвей Соди“ и бихме желали да благодарим на всички институции, партньори и на колегите, които, всички заедно, стъпка по стъпка, правят завода в Девня един от най-конкурентноспособните в световен мащаб. Уповаваме се на нашите ценности - отговорна грижа за безопасността и здравето на нашите служители и на съседните общини, уважение към хората и опазване на околната среда“.

„СОЛВЕЙ СОДИ“, Девня, е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за производство на синтетична калцинирана сода с производствен капацитет от 1,5 милиона тона сода годишно. Калцинираната сода е основна суровина за стъкларската промишленост, използва се също при производството на перилни и почистващи препарати, в химическата промишленост и металургията, силикатите и стъклените влакна, а содата бикарбонат обслужва пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и в здравеопазването. 
„Солвей Соди“ е приватизирано през 1997 г., като основни акционери в него са международната химическа група „Солвей“ (75 %) и турската химическа група „Шишеджам“ (25 %).


Момент от откриването на новия котел.
От името на правителството министър Петкова поздрави акционерите и ръководството на „Солвей Соди“ за 20-годишния юбилей на компанията.
Посланикът на краля на Белгия Н. Пр. Франсоа Бонтан пожела нови успехи на компанията, която защитава реномето си на световния пазар вече 20 години.
Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“: „Уповаваме се на нашите ценности - отговорна грижа за безопасността и здравето на нашите служители и на съседните общини, уважение към хората и опазване на околната среда“.
Президентът на „Калцинирана сода и деривати“ в „Солвей” Кристоф Клемант коментира: „Ние използваме екологично отговорни технологии и повишаваме иновативните си възможности, които увеличават нашия принос за устойчивото развитие на българската икономика.”