НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
НЕСВЕТЕЩ НАВИГАЦИОНЕН ЗНАК ЧЕРНИ НОС
Несветещият навигационен знак Черни нос е поставен през 1972 г. на едноименния нос, разположен северно от Бели нос. Намира се на 44,2 кабелта и на 1 градус от сегашния Беленски несветещ навигационен знак (бивш Светещ навигационен знак, а още преди това - фар, Свети Атанас). Координати: 42 градуса 55,71` N; 27 градуса 54,17` E. Конструкцията на ажурната метална кула е аналогична на тази, поставена на нос Крапец, нос Света Агалина и нос Коракя. По същия начин щитовете, разположени в горната част, са боядисани в бели и черни хоризонтални ивици. Първоначално е само несветещ, а по-късно са направени промени в конструкцията и със стълби, свързващи вертикалните площадки, и с парапет, ограждащ най-горната площадка, е пригоден при необходимост да започне да функционира и като светещ навигационен знак. Това свое предназначение навигационния знак Черни нос с монтирана временно фарова глава изпълнява по време на мобилизационни сборове и учения на Военноморска база Варна и на ВМС до към 1990-1991 г.
Височината на кулата от земното равнище е 15,0 метра, а от морското равнище - 114 метра. Видимост от морето - до 10 мили.
Поради недостиг на финансови средства, през последните 15 години Хидрографската служба на ВМС


Черни нос, сниман от Несветещия навигационен знак Бели нос. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
Информация за Несветещ навигационен знак Черни нос във Фаровата книга, издадена от Хидрографската служба на ВМС през 1986 г.
Първоначалният силует на Несветещ навигационен знак Черни нос, публикуван в издание на Хидрографската служба на ВМС през 1975 г.
спира поддръжката на Несветещ навигационен знак Черни нос. През последните пет години знакът не се наблюдава от към море. Вероятно районът около знака е обрасъл с високи дървета, които го закриват и правят непригоден за използване като средство за навигационно осигуряване. Опитът, направен през лятото на 2016 г., навигационният знак да бъде открит откъм сушата, за да бъде фотографиран, се оказа неуспешен. Вероятно в следващите издания на Хидрографската служба на ВМС за средствата за навигационно осигуряване по Българското Черноморие Несветещият навигационен знак Черни нос ще бъде обявен за несъществуващ.
Атанас ПАНАЙОТОВ