НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕСЛЕДВАЧ НА ПОДВОДНИЦИ ЕСКОРТИРА „ВИХРЕН“, КОГАТО
ТОДОР ЖИВКОВ Е НА БОРДА МУ

В „Морски вестник“ многократно се писали за моторния кораб „Вихрен” (VIHREN, ІМО 7043362, стр. № 101) с дедуейт 23 713 т - първенец от серията еднотипни кораби за насипни товари, построени в КЗ „Г. Димитров“ - Варна за Параходство БМФ. Негова кръстница е Людмила Живкова (17 септември 1970 г.), а на тържеството му при приемането в състава на Параходство „Български морски флот” (17 юли 1971 г.) присъства цялото тогавашно държавно ръководство начело с Тодор Живков.
Малко известен факт обаче е това, че при демонстрационното плаване на „Вихрен“ във Варненския залив, когато на борда му е Тодор Живков, корабът е ескортиран от преследвач на подводници от състава на Българските Военноморски сили. Това не е изненада, нито пък излишен плонж пред тогавашния първи човек в държавата. То фигурира като изискване в протокола на много държави и днес.
Със съдействието на колеги от Държавен архив - Варна, открихме безспорното доказателство - снимката, на която се вижда преследвачът на подводници с бордови номер 34, който плава на успореден курс с „Вихрен“. Тази снимка представяме сега на читателите на „Морски вестник“. Оказа се, че този факт фигурира и в снимката на „Вихрен“, послужила за реклама на Параходство БМФ в списание „Корабостроене и корабоплаване“ през 1971 г. Само че тук преследвачът на подводници е съвсем малък и се вижда доста пред носа на „Вихрен“.
Ще доживеем ли отново държавният глава да се качи на борда на новопостроен български кораб за български собственик? Ако това стане, ескортът може да бъде и от по-голям боен кораб...
Атанас ПАНАЙОТОВ


Преследвачът на подводници № 34 и новопостроеният „Вихрен“ плават на успоредни курсове във Варненския залив. Снимката е от Фонд 616 на Държавен архив - Варна.