НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕДИ 20 ГОДИНИ ПЪТНИЧЕСКИЯТ КОРАБ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ СТАНА УЧЕБЕН КОРАБ № 421
За пътническия кораб „Димитър Благоев“ (DIMITAR BLAGOEV - ІМО 7038898) сме писали неведнъж в „Морски вестник“. И ще продължим да пишем. Сега се връщаме отново към тази тема, за да припомним, че преди 20 години пътническият кораб „Димитър Благоев“ стана учебен кораб № 421 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Това стана с решение на Съвета на директорите на Параходство „Български морски флот“, съгласно което корабът се прехвърля като собственост на Военноморските сили с цел да бъде използван като учебен кораб на Морското училище.
Да, през 1997 г. този пътнически кораб не бе в първата си младост - на 28 години, но БМФ нямаше за цел да се „отърве“ от застаряващия плавателен съд. На 18 юни 1996 г. Параходството продаде еднотипния пътнически кораб „Георги Кирков” на египетската фирма Egyptian Maritime Cruises SA. Той е и връстник на „Димитър Благоев“. Сигурно щеше да се намери клиент и за него. Но Морското училище вече сериозно страдаше от липсата на мореходен учебен кораб и решението на Съвета на директорите бе нещо много повече от добронамерен административен акт. Това решение имаше своята естествена логика: Морското училище е дало на Параходството основната част от командния състав на търговските ни кораби. И продължаваше да подготвя кадри за БМФ. Затова Параходството направи още едно дарение - от 150 000 лв. за ремонт на учебния кораб № 421 на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (бивш „Димитър Благоев“).
И се оказа, че Параходство БМФ е нарушило съществуващите тогава закони и разпоредби! То бе наказано да плати данък върху дарението, изчислен върху пазарната цена на пътническия кораб. И още нещо - БМФ нае екип от юристи, за да изчисти всички бюрократични спънки и да докаже, че корабът наистина вече е собственост на ВМС...
И това не е прецедент! Години по-късно, любимата ни държава направи всичко възможно, за да попречи на следващото дарение на Параходство БМФ за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“: 8 януари 2015 г. Дългият път от рейдовата лодка „Кит” до учебния кораб „Асен” (2005 - 2015 г.)

Всъщност, любимата ни държава направи нещо много по-страшно: тя така стисна финансовата примка около ВМС и ВВМУ (както и около цялата Българска армия), че бившият „Димитър Благоев“ не след дълго се превърна в бившия учебен кораб № 421...
Но преди това: от 17 август до 10 септември 1998 г. бе проведена първата учебна практика на курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” на борда на предоставения от Параходство БМФ пътнически кораб „Димитър Благоев”. Плаването бе в Черно и в Егейско море, а посетените пристанища - Констанца, Одеса и Истанбул. През следващите плавания корабът достигна и до Франция. Но тези плавания, уви, не продължиха много. И все пак ги имаше!
Атанас ПАНАЙОТОВ


Пътническият кораб „Димитър Благоев“ на Морска гара Варна.
Учебният кораб № 421 във Военноморска база Варна, 2007 г.