НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ШЕСТДЕСЕТГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА ВИПУСК 1951 -1957 Г. НА ВНВМУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“
На 23 септември 2017 г. се навършиха 60 г. от завършването на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“ от Випуск 1951 -1957 г. По този повод на 29 септември 2017 г. се проведе традиционната среща на випуска. Тя започна с посещение на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и полагане на цветя на паметника на патрона на Морското училище Никола Вапцаров. Участниците в срещата си спомнихме как преди 40 г. засадихме борче в парка на училището и се зарадвахме да го видим, че заедно с нас и то е пораснало и сигурно ще продължава да расте и след нас.
Минавайки пред централната сграда на училището си спомнихме за курсантските години, когато се настанихме като второкурсници в новпостроените сгради на училището, за годините на упорит труд и, разбира се, за 6-те години чакания ден на получаване на първото офицерско звание „инженер - лейтенант“ на 23 септември 1957 г. Разглеждайки Алеята на преподавателя от Морското училище си спомнихме за нашите любими преподаватели. Барелефите на голяма част от тях са в Алеята на преподавателя.
Участниците в срещата бяха приети от офицера от управлението на училището капитан I ранг Емил Йорданов. Той ни поздрави с юбилейната годишнина и ни запозна с дейността и състоянието на училището и перспективите за неговото развитие. На всички присъстващи беше връчена значка на училището и юбилейния вестник „Вапцаровец“, издаден по случай 135-та годишнина от основаването на Морско училището.
Юбилярите връчиха за началника на училището Алманах на випуска, издаден по случай юбилея. Алманаха получиха и всички участици в срещата. Алманахът може да се види в интернет на адрес:
http://old-www.naval-acad.bg/avmu/Almanah-1951-1957-2017/Almanah_web.pdf
След тов срещата продължи с тържествен обяд на който се споделяха спомени от курсанските годин, от службата във ВМС и живота. Почетена беше паметта на тези скъпи приятели съвипускници, които ни напуснаха, а те са повече от половината, постъпили в Морско училище през 1951 г. след завършен IX клас. Нашият випуск е випускът на последните кадети в историята на Морското училище.
Разделихме се с надежда за нови срещи.

О.з. капитан I ранг доц. д-р Иван ЙОТОВ,
доктор хонорис кауза на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“