НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАКЪВ Е ТОЗИ СПАСИТЕЛЕН ПЛОТ И ПРАВЕНИ ЛИ СА С НЕГО ЕКСПЕРИМЕНТИ ПРЕД УСТИЕТО НА РЕКА
БАТОВА?

В работата ни по поредната съвместна публикация, заедно с колегите от Държавен архив - Варна, се натъкнахме на снимката, която сега публикуваме в „Морски вестник“. Обяснението към снимката, която открихме в Частично постъпление 283, е: „Стандартен 10-местен спасителен плот“. ...
Показах снимката на моряци-ветерани от търговското корабоплаване. Никой от тях нямаше спомен за такъв спасителен плот. Тогава увеличих снимката и видях, че в ляво се вижда част от тялото на гол до кръста матрос (познах го по колана, панталоните и обувките). След това по леерното ограждание предположих, че става въпрос за военен катер. Затова се обърнах за съдействие към о.з. капитан І ранг Георги Р. Георгиев, който е бил началник-щаб на 5-ти дивизион рейдови тралчици в Балчик и командир на 18-ти дивизион кораби със спомагателно назначение (повече известен като ОХРА) - Варна.
Капитан Георгиев опозна по леерите неостаряващия катер от проект 501, повече популярен сред нашите военни моряци като „КТЩ“ (катерный тральщик“). Но той не „припозна“ спасителния плот като част от спасителните средства на корабите и катерите от българските ВМС през втората половина на ХХ век. Използваният тогава спасителен плот е бил по-различен. Но пък флотският ветеран си спомни, че някъде през 70-те години на миналия век в устието пред река Батова е организиран експеримент по оцеляването на човек на борда на именно такъв тип спасителен плот. Този експеримент е бил осигуряван от рейдови миночистачи от 5-ти дивизион в Балчик, защото това формирование се намира най-близо до акваторията на експеримента. А по това време на въоръжение в дивизиона са именно прословутите „КТЩ“-та.
Публикуваме тази снимка с молба към флотските ветерани и към другите наши читатели, които имат отношение към този експеримент, който остава малко известен в морската ни история. А резултатите от него със сигурност са интересни!
Атанас ПАНАЙОТОВ


Стандартен 10-местен спасителен плот. Снимката е от ЧП 283 на Държавен архив - Варна.