НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СПАСИТЕЛНИЯТ ПЛОТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА „ХЕБРОС“ НА Д-Р ГАРО ТОМАСЯН
Видях публикацията на снимката със спасителния плот 5 октомври 2017 г. Какъв е този спасителен плот и правени ли са с него експерименти пред устието на река Батова? и призива към читателите на „Морски вестник“ ако може да дадат повече информация. Мисля, че мога да помогна в намирането на отговора на въпроса. Това е снимка от програмата „Хеброс“ за изследване проблемите на оцеляване на човек в екстремни условия на море, проведена в периода 1979-1983  г. от д-р Гаро Томасян. Програмата включва четири експеримента.
Първият е проведен през 1979 г. В него като „доброволен корабокрушенец“ участва само д-р Томасян. Той престоява 5 дни в 6-местен надуваем спасителен сал, закотвен пред гр. Балчик. В експеримента, проведен през 1980 г., „доброволните корабокрушенци“ са шест човека - четирима мъже и две жени. Следващият експеримент е проведен през 1982 г. Тогава са използвани едновременно два надувни сала - единият спуснат на вода, а другият позициониран на кея на Балчишкото пристанище. Последният експеримент е проведен през 1983 г. Тогава е използван 10-местен автоматичен надуваем сал (НСП-10). „Екипажът“ му се състои от седем човека - 6 мъже и една жена.   Комплексът от разнообразни изследвания и последвалите анализи на техните резултати са разработени и извършени със съдействието на Медицинския университет - Пловдив, Института по хигиена и професионални заболявания към Медицинска академия - София, Института по невробиология - БАН. Логистиката, заедно с материалната и техническата база за провеждането на поредицата от експерименти, са осигурени от ВМС, ДИК-Варна, Пристанище Балчик.
Подробна информация за цялата поредица от четири експеримента е публикувана в четирите книжки ИСКРИ (Сборник от статии по проблемите на оцеляване на човека при екстремални въздействия на морето. 1982, 1983, 1984 г. Издание на ОК на ДКМС  - ОЦ за ТНТМ, Пловдив). Предполагам, че има някаква грешка в описанието на снимката от ДА-Варна, тъй като салът на тази снимка отговаря по външен вид на 6-местните салове, използвани през първите три експеримента. Изпращам някои снимки от личния архив на д-р Томасян за сравнение с тази от ДА-Варна.
Теодор РОКОВ,
Регионален исторически музей - Варна


Д-р Гаро Томасян по време на експеримента през 1979 г. Този спасителен плот наистина прилича на този, който публикувахме на 5 октомври 2017 г.
Участници в експеримента през 1980 г.
Участници в експеримента през 1982 г. Тренировка „на сухо“.
Участници в експеримента през 1982 г. Действието се развива пред Каварна.
Участници в експеримента през 1983 г. Тогава е използван 10-местен автоматичен надуваем сал (НСП-10). По външен вид той се различава съществено от 6-местния спасителен плот от предишната публикация.