НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В СОФИЯ ОТБЕЛЯЗАХА 105-ТА ГОДИШНИНА ОТ ПОБЕДАТА НАД „ХАМИДИЕ“
На 7/8 ноември 2017 г. се навършват 105 години от първата славна победа на българският военен флот. Тя е по времето на Балканската война 1912-13 г. срещу Османската империя и е постигната от отряда торедоносци в състав „Летящи”, „Смели”, „Строги” и „Дръзки” под командването на капитан ІІ ранг Димитър Добрев. „Дръзки” с командир мичман I ранг Георги Купов най-смело се приближава на разстояние под 100 м до „Хамидие” и с торпедото си поразява крайцера в носовата му част. Победата е постигната. Крайцерът „Хамидие” е изваден от строя до края на войната, доставките на военни стоки с транспортни кораби са разстроени.
Група военни моряци от кадъра и запаса се събрахме в централните софийски гробища пред надгробния паметник на капитан I ранг Георги Купов, за да отдадем почит на героя, командира на легендарния торпедоносец „Дръзки” и да си спомним за неговия героичен живот.
От Варна тук бе командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев заедно с група офицери, тръбач и няколко матроса. От София бяхме членове на клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на СОСЗР начело с председателя на клуба кап. I ранг о.з. Георги Методиев, председателя на СВВНВУ ШЗО и РВГ к.д.п. Атанас Илев, председателят на Столичната организация на СОСЗР бр. ген. о.з. Стефан Стефанов. Присъстваха представители на редакцията на вестника на запасното войнство „Българско войнство“ и на Военния телевизионен канал, а също и свещеник от храма „Успение Богородично“ при централните софийски гробища.
Контраадмирал Петев въодушевено разказа за подвига на българските моряци, за бойния път на Георги Купов преди и след Балканската война. Той изтъкна с основание, че тази победа, постигната при огромното съотношение на силите в полза на противника, е доказателство за моралното превъзходство и бойните умения на българските моряци над турците. След него заупокойна панихида отслужи отецът, но накрая и той с прочувствени думи каза, че всички трябва да помним и да продължаваме бойния път, начертан от дедите ни. За да почетем паметта на героите паднахме на колене, а тръбачът изсвири паметен сигнал. След това пред паметника бе поставен венец от името на командира на ВМС контраадмирал Петев, а останалите моряци положихме букети цветя в почит пред неговата памет.

Капитан I ранг о.з. Румен ТОТЕВ
член на клуб „Военни моряци“
Снимки автора