НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
1 НОЕМВРИ: ИЗЯВЕНИТЕ ДЕЙЦИ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ОБИЧАХА И УВАЖАВАХА НАШИТЕ МОРЯЦИ
Преди четири години публикувахме една снимка, която издирихме със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна, и която ни напомни за едно голямо име в българската поезия - Павел Матев (1924 - 2006 г.).
(25 октомври 2013 г. 1981 г. Поетът Павел Матев на борда на кораба „Йорданка Николова”). Тогава той е посрещнат от капитана на кораба - к.д.п. Георги Нейчев (известен и с прякора си „Усмивката“). Този лъчезарен човек, оставил добри спомени у тези, които са били част от екипажите под негово командване, е и истински късметлия. Сега ще разкажем на читателите на „Морски вестник“ и за още едно интересно негово домакинство. При това - през същата, емблематична 1981 г., когато е отбелязана 1300-годишнината на българската държава и когато са излъчени 12-те епизода на сериала. На борда на моторния кораб „Славянка“ капитан Нейчев посреща екипа, създал популярния телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“ (Режисьор на продукцията е Неделчо Чернев, по сценарий на Николай Хайтов, в главната роля - Васил Михайлов. И тримата гостуват на борда на „Славянка“, заедно с още актьори и кинодейци).
Снимките ни напомнят и още нещо - за това, че преди време мнозина от изявените дейци на българската култура - поети, писатели, художници, композитори, естрадни изпълнители (23 май 2017 г. Незабравимият поп-певец и композитор Емил Димитров на борда на „Варна“ (1975 г.), артисти, режисьори и оператори, и прочия, не подминаваха нашите търговски кораби при идванията си във Варна и в Бургас. Гостуваха и на военните моряци. Така и темата за морето, за българските моряци, неусетно ги „облъчваше“ и ги правеше най-малкото съпричастни към нея.
И българските моряци се чувстваха поне малко по-специални, защото се срещаха с хората, чиито снимки бяха виждали преди това по страниците на списания и вестници, на телевизионния екран. Имаха възможност да говорят с тях, да споделят свои впечатления, мечти и желания, да получат автограф. Слави Пешков вече ни даде достатъчно храна за размисъл в тази насока (12 януари 2017 г. Морякът и културата). В тези години управниците бяха „забравили“ за Деня на народните будители, но така или иначе повечето от тези изявени дейци на българската култура излъчваха духовност и своеобразно благородство, събуждаха интерес у моряците към красивото и възвишеното, към богатството в човешките взаимоотношения в техните произведения. С други думи, те си бяха будители и без да ги прокламират като такива...
Уви, за всичко това поне засега можем да говорим само в минало време. Демокрацията, покрай многото хубави неща, ни донесе и комерсиализацията, и отчуждението. И чалгата! А темата за морето се появява от време на време в елементарно-сладникави плажни (т)рап-варианти на някакви си песнички-еднодневки. А темата за моряка? Къде е тя? Някъде зад видимия хоризонт или в дълбините на забравата? Хубав въпрос, не само за Деня на будителите!
И все пак, честит ви Ден на народните будители, уважаеми читатели на „Морски вестник“!
Атанас ПАНАЙОТОВ


Момент от срещата с екипа, създал популярния телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“.
Сред публиката, освен моряците от екипажа на „Славянка“, са техни роднини и близки, както и служители на Параходство „Български морски флот“.
Усмивките по лицата на двамата капитани: Атанас Йонков (главен директор на Параходство БМФ) и Георги Нейчев (капитан на „Славянка“), подсказват за реакцията на публиката при думите на актьора Васил Михайлов.
Капитан Атанас Йонков връчва на Николай Хайтов капитанска шапка.
И на Васил Михайлов му стои добре капитанската шапка. А как иначе - нали е КАПИТАН Петко Войвода!
Капитан Георги Нейчев разказва на гостите за възможностите на построения в България 25 000-тонен кораб за насипни товари.
Вляво от капитан Нейчев е една дама, която не бива да забравяме: режисьорката Лиляна Батулева. За да създаде своите телевизионни филми за живота на българските моряци, тя работи един рейс на наш пътнически кораб като най-обикновена камериерка...
Снимката с автограф, която Васил Михайлов подарява на екипажа на „Славянка“.