НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
БАЗОВИЯТ МИНОЧИСТАЧ „ШКВАЛ” ЗАМИНА НА ЗАДГРАНИЧНО ПЛАВАНЕ
На 31 октомври 2017 г., в Пункта за базиране Бургас се проведе ритуал по тържествено изпращане на базов миночистач „Шквал” от състава на дивизион миночистачни кораби, който замина на 41 дневно задгранично плаване.
 
Като част от втората постоянна противоминна група кораби на НАТО (SNMCMG 2), корабът ще участва в провеждането на противоминни операции, операции по оказване на помощ на кораб, търпящ бедствие, приемане и предаване на леки товари на ход, буксировка на повреден кораб, търсене и спасяване на море.
По време на съвместното си плаване с групата базовият миночистач „Шквал” ще се включи и в ученията на ВМС на Гърция и ВМС на Турция - „NIRIIS” и „NUSRET”, където съвместно с останалите кораби от съединението ще участва в противоминни операции в района на остров Крит в Средиземно море и залива Сарос в Егейско море.
По време на първи етап от съвместните действия на противоминната група ще бъдат посетени град Батуми в Република Грузия и град Ерегли в Република Турция. 
Приветствия към командира на кораба капитан ІІІ ранг Йордан Йорданов и 48-членния екипаж и пожелания за безаварийно плаване и успешно изпълнение на поставените задачи поднесе началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Велко Велков и командирът на дивизион миночистачни кораби капитан I ранг Павлин Щерев.

Връзки с обществеността на ВМС
Снимки: www.navy.mod.bg