НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВОИНИ В
БИТКАТА ПРИ ВАРНА ПРЕЗ 1444 Г.

На 10 ноември 2017 г. се навършиха 573 години от битката на обединената европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело - Варненчик и трансилванския воевода Януш Хуняди срещу турските войски на султан Мурад ІІ.
По този повод в Парк - музея на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик” представителна част от Военноморските сили, Представителният духов оркестър на ВМС, командири на военни формирования от Варненския гарнизон участваха във военен ритуал по отдаване на почит и полагане на венци и цветя. 
Строят на почетен караул на Военноморските сили бе приет от заместник-началника на Щаба на ВМС капитан І ранг Венцеслав Димитров. След слово на директора на музея Марин Костов беше отслужена заупокойна молитва от свещеници от Варненска и Великопреславска Света митрополия. С минута мълчание и падане на колене бе отдадена почит към загиналите в битката при Варна унгарски, полски, български, румънски, чешки, словашки, босненски, украински, хърватски, саксонски, литовски войни и папските рицари. Бяха бъдат поднесени венци и цветя пред мавзолея на крал Владислав ІІІ Ягело - Варненчик и паметника на трансилванския воевода Януш Хуняди.
На ритуала присъстваха представители на държавната и местна власт от град Варна.
Връзки с обществеността на ВМС, Снимки: www.navy.mod.bg