НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
In Memoriam:
КАЗАХМЕ СБОГОМ НА РЕЙМЪНД (РЕЙ) КИНГСЛАНД
„Пръст до пръст. Пепел до пепел”... Последните думи на свещеника и се простихме с Рей Кингсланд, който си замина на 84-годишна възраст.
Беше на 24 октомври 2017 г. в крематориума край малкото градче Камбърн в Cornwall. Това беше една от онези прощални церемония за всеки, който напуска този свят. Церемония, на която и след която, започва вече да се говори за човека само в минало време.
Ние, двама българи, дошли да кажем последно сбогом на Кингсланд, присъствахме на тази прощална церемония. Ние, двама от многото българи, които са имали възможността да общуват с Кингсланд, докато са работили в холдинга Болкан енд Бляк Сий Шипинг Къмпани Лондон, с неговите подразделения в Хамбург, Антверпен, Ротердам, Пирея, Солун, Гибралтар и Сингапур.
Днес този холдинг и тези негови подразделения не съществуват, за съжаление, всичко това вече е само един спомен. Но тогава, когато се създаваше този нов Български Морски Флот и особено в утрото на неговия възход, когато присъствието му в световния океан бе започнало да става значимо, пред морска България се разкриваха нови хоризонти.
Появата на негово, българско, представителство в Ситито на Лондон, в Меката на световния шипинг, бе наложителна и напълно естествена и създаването на  Болкан енд Бляк Сий Шипинг Къмпани през шестдесетте години на миналия век бе далновиден ход на тогавашното ръководство на стопанското обединение „Воден транспорт” оглавявано от к.д.п. Николай Йовчев. Така българската страна се включи активно в задграничната обслужваща, търговска и застрахователна дейност на флота.
От онази първа година, когато бе създадена компанията, Рей Кингсланд бе приел да бъде онзи, необходим по закон местен директор, и до неговата пределна възраст за пенсиониране, той бе свидетел на развитието и възхода ни като морска страна.
През пози период, от няколко десетилетия, период кратък за историята на държавата ни, но дълъг за краткия човешки живот, Кингсланд е бил винаги важен и активен член на ръководството на компанията. Неговото участие и принос за нейното развитие, както по придобиване и развитие на приходоносните дейности, така и при изграждането й като международен холдинг, бяха изключително полезни, а в много случаи и безценни.
Когато е възниквал проблем някъде по света с кораби на нашия търговски или риболовен флот, Кингсланд е бил винаги човекът, който е участвал активно при тяхното решаване, защитавайки интересите на корабособственика.
Уреждането на застраховките, свързани с аварите и морските катастрофи, които са съпътствали развитието на флота ни, почти всички са свързани с неговото име и с неговото лично участие.
Приносът му при създаване подразделения на компанията в други страни, по време на Студената война, там където нашият търговски флот имаше интереси, като в Германия, Белгия, Холандия, Гърция, Сингапур и Гибралтар, бе повече от изключителен.
През годините на онзи многонацонален и многофункционален холдинг, където, както в Лондон, така и в подразделенията му българските директори се сменяха периодически, Кингсланд бе един от тези, които допринесоха в значителна степен за


Реймънд (Рей) Кингсланд, портретът е от официалната юбилейна брошура от 1986 година, послучай 20-та годишнина от създаването на Balkan&Black Sea Shipping Co Ltd.
Реймънд (Рей) Кингсланд през 2010 г. Снимка Стойчо КОЛАРОВ
необходимата в такива случаи приемственост.
И той, като много от нас, болезнено преживя залеза на холдинга.
След пенсионирането си той намери начин да бъде полезен за България, като пое ръководството на Британо - Българската търговска палата. Така продължи да допринася за икономическите и търговски връзки между България и Обединеното Кралство.
Във своите взаимоотношения с хората, без значение на тяхната националност, религия или раса, Кингсланд винаги е впечатлявал с онези специфични за британците ценности.
Не беше изненада за нас и тези, които познават Кингсланд, това че във Фалмът до последните си дни е бил ентусиазиран доброволец в организацията на подпомагане на страдащите от деменция възрастни хора.
Дадената ни възможност да поднесем на децата му и техните семейства нашите и
от името на многото негови български приятели съболезнования, беше тъжен, но много вълнуващ момент, свързан с хубави спомени за него.
Простихме се с Кингсланд и се разделихме със семейството му отнасяйки със себе си спомена за тези последни негови часове, преди урната да поеме праха му.

Кирил КОСТОВ
Стойчо КОЛАРОВ
Лондон, ноември 2017