НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„МОРЕПЛАВАТЕЛЯТ, КОЙТО СБЪДНА МЕЧТАТА СИ“ - ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА БНТ ВАРНА
Излъчване по БНТ 2: 4 декември 2017 г., понеделник, 21.45 ч.

27 ноември 2017 г., 15.00 ч. премиера на филма в Каварна - специална прожекция за морската общност и участниците във филма
Времетраене: 49.00 мин.

На 4 декември т.г., понеделник, от 21.45 ч. БНТ 2 ще излъчи документалния филм „Мореплавателят, който сбъдна мечтата си” за ветроходеца д-р Васил Куртев от Каварна. Лентата е създадена от екип на Телевизионния център във Варна и е част от поредицата „Съвременници“ на БНТ 2. Сценаристи са Бистра Варнева и Дарина Докова, оператор - Георги Христов, монтаж - инж. Светлана Николова, режисьор - Мариета Бобева.
През май тази година д-р Васил Куртев завърши успешно своето околосветско плаване. 80-ия си рождения си ден той посреща в Индийския океан, на борда на 11-метровата яхта „Одесос”. Д-р Куртев е стоматолог по професия, но голямата му страст са морето, ветроходството и строителството на яхти. За да овладее азбуката на ветроходството и „свалянето на звезди” със секстант, той плава две години с кораб на „Океански риболов”. Заедно със своя брат Неделчо Куртев отдава няколко години от живота си, за да построят яхтата „Норд”. С нея участва в трансатлантическата регата за самотни мореплаватели „ОСТАР-84” и това е първото му пресичане на Атлантическия океан. След това двамата братя започват строителството на две яхти близначки - „Бизоне” и „Одесос”. Тайната мечта на д-р Куртев е да направи околосветско плаване и той тръгва за него, без да го афишира. С „Одесос” изминава 26 500 мили и след година и 10 месеца плаване през май 2017 г. акостира на варненския бряг. Първите му думи са: „Имах мечта и я изпълних, аз съм щастлив човек“.
Филмът разказва за трудностите, които неизменно съпътстват такова плаване и за срещите му в екзотичните места, които е посетил. За д-р Куртев говорят журналистът и пътешественик Симеон Идакиев, близки и последователи от Каварна, съпругата, синът и племенникът му.
Д-р Васил Куртев е носител на три награди „Златен глобус“ на фондация „Кор Кароли“ и е най-възрастният българин, обиколил света сам с яхта.
Филмът за д-р Куртев не е просто документален разказ, казват авторите на проекта. „Той може да е мотив за младите хора във ветроходството, а и не само - че човек може да преодолее хиляди препяствия, да работи, да бъде търпелив и да догони мечтата си, независимо след колко време и на каква възраст. Ако сме достатъчно упорити, можем да постигнем мечтите си...“

МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са предоставени от РТВЦ - Варна