НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ВМС УЧАСТВАТ В ТЪРЖЕСТВАТА ПО СЛУЧАЙ
ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК НА СВ. НИКОЛАЙ МИРЛИКИЙСКИ
- ЗАКРИЛНИК НА МОРЯЦИТЕ

На 6 декември - Никулден, в град Варна, от 11.00 ч. пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” ще се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски - закрилник на моряци и рибари.
След приключването на ритуала, пред православния храм „Св. Николай Чудотворец”, ще бъде раздаден рибен курбан на гражданите и гостите на град Варна, приготвен в походна кухня от личен състав от Военноморските сили.
На 6 декември - Никулден, празника на град Бургас, от 10.30 ч., представителни части от гарнизон Бургас ще участват в тържествено издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. Военните моряци съвместно с Община Бургас ще приготвят и раздадат риба и рибен курбан за гражданите и гостите на града на главната улица до сградата на община Бургас и пред църквата „Св. св. Кирил и Методий“. След това ще се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина, където ще бъдат  хвърлени венци и цветя в морето в памет на загиналите моряци и рибари.
6 декември - Никулден е празник и на град Черноморец. Там също от 09.00 ч. ще беше отслужена Света литургия в църквата „Св. Никола” за благоденствието на всички жители на града. Литийното шествие до пристанището на град Черноморец ще продължи с хвърляне на венци и цветя в памет на загиналите моряци от борда на моторен катер от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Връзки с обществеността на ВМС


Иконата на Св. Николай - Чудотворец, която е била на борда на учебния крайцер „Надежда“. Съхранява се във Военноморския музей - Варна.