НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
УНИКАЛНИ КАДРИ ОТ ИЗВАЖДАНЕТО НА
ПОТОПЕНИЯ ИТАЛИАНСКИ ТАНКЕР „СУПЕРГА“

Дигиталният архив на „Морски вестник“ се попълни с уникални кадри: моменти от съдоподемната операция по вдигането на потопения от съветската подводница Щ-211 на 29 септември 1941 г. италиански танкер „Суперга“. За този кораб многократно сме писали в „Морски вестник“. Задачата за вдигането на кораба е поставена на сформирания през 1948 г. Аварийно-спасителен отдел (АСО) към БМФ с кораб-база „Първи май”. Известни са перипетиите по неговото транспортиране от акваторията пред устието на река Камчия и повторно му потъване на стотина метра от входния/изходния фарватер през Пристанище Варна-изток. Затова задачата остава за изпълнение от същия АСО, който от 19 ноември 1973 г. е в състава на създаденото „Управление за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата” (УПМКАП) за аварийно-спасителна дейност и за поддържането на морския плавателен път.
Задачата се изпълнява трудно, в продължение на много години. В „Известия до мореплавателите“ № 1 от 31 януари 1984 г. Хидрографската служба на ВМС съобщава, че започналите на 1 август 1977 г. подводни работи по изваждането на потъналия кораб „Суперга“ продължават ...
Публикуваме снимките без коментар, защото това е работа на професионалстите в тази област. Само ще отбележим, че на тях, освен останките от „Суперга“, се виждат аварийно-спасителният параход „Първи май“, аварийно-спасителният буксир „Нептун“, водолазният катер „Станко Стайков“ и една гребна лодка Ял-6. И хора, чиито лица могат да бъдат разпознати от някои наши флотски ветерани.
„Морски вестник“ изказва своята благодарност на колегата-журналист Стоянка Савова - Хаджииванова, ветеран от вестник „Маяк“, която ни предостави тези кадри. Благодарим й за нейната отзивчивост и ще изпълним нейното желание след публикуването на кадрите да предоставим негативите на Военноморския музей.
МОРСКИ ВЕСТНИК