НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОЧЕРК ЗА ЕДИН КОРАБЕН И БРЕГОВИ
РАДИОПЕРАТОР - ЕЛКА МАРКОВА

През 1975 г. завършва първи випуск „Корабна електроника” във Варна. Той е наследник на випуските от Държавния полувисш институт по съобщенията в София. Подготвят се специалисти за корабни радиооператори и за техници по поддръжка на корабна електронна апаратура. В завършилия випуск пет души са с квалификация „корабен оператор”, а останалите - техник по подръжката. Сред корабните оператори има една жена. Това е Елка Маркова. В следващите редове ще скицирам накратко нейната професионална кариера като корабен и брегови радиооператор.
Първият кораб, на който е назначена, е пасажерът „Варна”. От това време е снимка номер 1. Елка, в съвсем началните си професионални стъпки като стажант, работи на морзова телеграфия в съвременна за онези години корабна радиостанция, която е западно (европейско) производство. Времето на GMDSS е далеч напред, а морзовият ключ и приемането на слух на морзова радиотелеграфия са основни инструменти на радиооператорите. В същото време, макар и радиотелефоните на СВ и КВ да се ползват от много години, те са по-редки, а режимът с една странична лента (SSB) още не е задължителен. Но в конкретната приемна апаратура той е възможен, макар и в режима на радиотелеграфия, но с по-широк междиночестотен филтър.
Радиоприемникът, който г-жа, тогава - г-ца, Маркова ползва, е прословутият радиоприемник Е566 (Funk E566 745E310 - Siemens), в разновидност SAIT, известен като „Розата”. За него има много писано в „Морски вестник”.  Много нехарaктерно е, поне за българския търговски флот тогава, жени да заемат смятаната за типично мъжка професия на корабен радиооператор. Елка успява да работи цели осем и половина години на море с тази професия.  Следващите две снимки са от този период.
На снимка 2 Елка работи с радиоприемника „Шторм”, инсталиран в радиоконзола, може би вариант на „Дюна” (http://morskivestnik.com/), а може би нещо компилативно - не е ясно съвсем от снимката. Важно е, че вероятно това е на кораб „Любен Каравелов” във втората половина на 70-те години. А ето и още едно мнение за този радиоприемник със снимка http://forum.qrz.ru/7. Наистина не беше добър приемник. Най-отдолу на конзолата, над телефоните, се вижда пулт с превключватели - може би на друг радиоприемник, евентуално за по-добра работа. Всички апаратури на снимката са руско производство. Но младият радиоператор си е млад оператор и трябва да се учи и да свиква и с не толкова добра апаратура. Или както се казва „Ако няма това, което ни трябва, трябва ни това, което има”!
Друг кораб, на който е работила Елка Маркова, това е учебно-производственият кораб „Никола Вапцаров”. Естествено там се налага да изучи и да работи с друга апаратура, с което тя също се справя добре. На кораба, като нов радиооператор, тя работи заедно със старши радиооператора Таньо Танев. Там има две радиостанции (дори три, с тази в едната лодка). Основната корабна и учебната станция са интересни. Учебната е изцяло с руска апаратура, а основната радиостанция е обзаведена със „SAIT”, както и други път ставало въпрос „SAIT” е само търговска марка. Апаратурите, които се ползват са или „DEBEG” или „SP Radio”, „SAILOR”, „SCANTI”. Част от апаратурата в основната станция, където работи Елка, е като тази на снимката, показана на адрес: https://www.trafficlist.net/ (например горе вляво; Заб.: в България има запазен подобен екземпляр от този тип  трансивър, засега). За съжаление не успях да намеря снимка от


Елка е пред спасителна лодка на м/к „Любен Каравелов”. Снимка личен архив.
Елка Маркова е втората, отляво надясно. Снимката е от архива на автора.
Елка е на преден план. Момент от организираното от ДППИ честване на 70-годишнината на Варна радио. От архива на автора.
Елка Маркова като новоназначен радиооператор на лайнера „Варна“, 1975 г.
Елка работи с радиоприемника „Шторм”, инсталиран в радиоконзола, може би вариант на „Дюна”. Снимката е от личния архив на г-жа Маркова.
Елка Маркова и изпълнителният директор на Параходство БМФ АД к.д.п. Александър Калчев. Снимка Атанас ПАНАЙОТОВ
радиостанцията на „Никола Вапцаров” от това време. И тук Елка се справя добре по спомени на нейния учител, старши радиооператорът Таньо Танев. Когото впрочем добре познавам и знам, че е много стриктен и взискателен.
Г-жа Маркова има стаж като корабен радиооператор и на кораб „Иван Загубански”. С корабите „Любен Каравелов” и „Иван Загубански” е извършвала рейсове в Далечния изток в края на 70-те и началото на 80-те години. Интересно би било, ако може  да се намери снимка и от радиостанцията на кораб „Иван Загубански”, но вероятно е същата или много подобна като тази ка м/к „Любен Каравелов”.
След кариерата си по корабите, около 1986 или 1987 г., Елка се присъедини към бреговия състав и работи като брегови радиооператор в Брегова радиостанция „Варна радио”. В състава на радиостанцията тя работи на различни работни места - и като радиотелеграфист (морзов оператор), и като оператор на радиотелекс, и като оператор на радиотелефон. В годините непосредствено преди и след въвеждане на GMDSS, работата на радиотелефон, заедно с обслужването на NAVTEX, станаха най-важните. Точно затова в радиостанцията бе създадена радиотелефонна група от много мотивирани и отлично работещи оператори, основно жени - особено за дневните смени, когато работата беше много интензивна. И в тази група Елка, както и другите й колежки, с които работеше, допринесе за доброто и качествено обслужване на корабите на Параходство БМФ и на много чужди кораби.
На снимка 4 е показана част от радиотелефонната група на „Варна радио”, за която стана дума по-горе. Провежда се обучението по новосъздадената GMDSS за зона А1. Годината е 2005. Операторите (прави) отляво надясно: Пепа Цонкова, Елка Маркова, Благовеста Кръстева, Нели Йорданова. Седнал, с брадата - инсталаторът и инструктор по системата, обучаващ за съвсем новата тогава система показания персонал на станцията. Залата е голямата оперативна зала в Радиоприемен център „Кичево” - до 2015 г. този център беше и Оперативен център на „Варна радио”.
На снимка 5. Елка е на преден план. С голямо удоволствие присъства на организираното от ДППИ честване на 70-годишнината на Варна радио. Тук тя е в новия Оперативен, GMDSS, център на Варна радио и с голям интерес, както и задоволство,  разгледа новите технологични решения и се видя с много от колегите си, с които е работила през годините. Сподели, че много се е вълнувала преди да дойде, защото всичко това е било важна част от нейния живот.
Ще завърши този кратък очерк в снимки с още една снимка: Снимка 6. Г-жа Маркова и сегашният изпълнителен директор на БМФ - к.д.п. Александър Калчев в модерния Оперативен център на „Варна радио” по време на честването на 70-годишнината на радиостанцията, уважено от г-н Калчев. Снимка за спомен с изпълнителния директор на БМФ - предприятието, където е преминала цялата професионална кариера на г-жа Маркова, както на корабите, така и на брега.
С тези кратки думи завършвам един очерк. Той е написан по идея на д-р Атанас Панайотов - главен редактор на „Морски вестник”, а на мен се падна да го напиша просто защото повече от 15 години съм работил с един добър професионалист като Елка в областта на морското радио. Този очерк е скромен опит за принос към идеята на г-н Панайотов да представи в редактираното и списвано от него издание „Морски вестник” жените, работили морски професии, и допринесли за развитието им. Една от тези жени е и Елка Маркова.

Инж. Стефан ДИМИТРОВ