НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАРТА НА ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО И ДЪЛБОЧИНАТА МУ ОТ ПРЕДИ ДВА ВЕКА
От военна и търговска гледна точка интересът към Варненския залив е естествен и оправдан. Той е довел до множество описания и карти, особено през ХІХ век, някои от които читателите на „Морски вестник“ вече познават. В същото време Варненското езеро, както го наричаме днес, вероятно поради неговата недостъпност за големи плавателни съдове, е останало в страни от вниманието на изследователите и мореплавателите. Разбира се, езерото е изобразено на редица карти на варненската околност, но в повечето случаи те са по-дребномащабни и очертанията му са по-скоро „за сведение“. Все пак, макар и по-рядко се появяват по-големи и информативни материали. Такава е настоящата карта.
„Карта Лимана Девны“ е част от колекцията карти на Варна, съхранявани в Руския държавен архив на ВМФ (РГАВМФ), регистрирана със сигнатура ф. 1331, оп. 1, ед. хр. 153. Под наименованието е допълнено следното: ...

Пълния текст на статията на Борислав ПЕТРОВ можете да прочетете в рубриката „Карти и лоции“ на раздела „Морски колекции“.