НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ПРЕЗ 2019 Г. ВАРНА ЩЕ БЪДЕ ЧАСТ ОТ МАРШРУТА НА МЕЖДУНАРОДНАТА МОРСКА ЕКСПЕДИЦИЯ
„АБОРА“ 4

Още в средата на миналия век Тур Хейердал доказа чрез плаванията с „Кон-Тики“, „Ра“ и „Тигрис“, че океанът не е представлявал препятствие за древния човек и едновременно с това породи нуждата от преосмисляне на съвременните представи за навигационните умения в древността.
През 2019 г. плаване от същия тип ще започне от източния бряг на Черно море. Неговата цел е да докаже наличието на контакти между средиземноморските и черноморските народи още през праисторическата епоха. Това твърдение е породено от сведението на Херодот за преселници от древен Египет в земите на арменското царство.
Плаването ще се извърши с модел на примитивен тръстиков кораб. Неговият корпус предстои да бъде изработен по традиционна технология в езерото Титикака, Боливия през 2018 г. Ръководител на проекта е немският изследовател Доминик Гьорлиц. През 90-те години на миналия век той започва да експериментира с лодка-еднодръвка и тръстикова лодка в големите немски езера. През 1999 г. Доминик Гьорлиц проектира корабът „Абора“, за чийто прототип са използвани праисторически скални изображения на плавателни съдове, открити на Канарските острови. Абора е името на слънчевото божество, почитано от местното население гуанчи като техен прародител. Едновременно с това абора е и местното название на традиционните тръстикови лодки, изработвани на Канарските острови. До момента Доминик Гьорлиц е извършил три плавания с три отделни кораба.
„Абора 1“ през 1999 г. Плаване от Сардиния през Корсика до устието на р. Елба. Мачтата е била издигната точно по средата на корпуса и поради тази причина не е било възможно да се поддържа курс срещу вятъра.
„Абора 2“ през 2002 г. Плаване по затворен маршрут Египет - Ливан - Кипър. Мачтата е издигната по-близо до носа на корпуса и това дава възможност за лавиране при страничен и насрещен вятър. Това е първият експеримент, който доказва на практика, че примитивен плавателен съд, задвижван само с платно, може да се върне в изходната точка на своя маршрут.
„Абора 3“ през 2007 г. Плаване от бреговете на Северна Америка (Ню Йорк) до Азорските острови. Целта е да се докаже, че през праисторията са били осъществявани презокеански плавания от Средиземноморието до земите на Новия свят и обратно. Основание за такова твърдение дават откритите в мумията на фараон Рамзес II следи от никотин и кокаин - субстанции, появили се в Европа едва след плаването на Колумб. 
Планираното за 2019 г. плаване ще започне от Сочи, Русия. Маршрутът му ще премине през Крим на запад, Констанца, Варна и Истамбул на юг. От там плаването ще продължи през Мраморно море към Троя и през Дарданелите към Егейско море. Маршрутът на следващия етап на плаването ще премине през островите Лeмнос и Скирос на запад до Атина на юг. От там плаването ще продължи на изток през островите Милос и Санторин до Крит на юг и ще приключи в пристанището на Александрия, Египет.
За да спази духа на експедиците, организирани от Тур Хейердал, Доминик Гьорлитц планира да включи в екипажа на „Абора“ 4 представители на всяка от държавите, покрай бреговете на които ще премине маршрутът на плаването - Русия, България, Турция и Гърция. През пролетта на 2018 г. членовете на екипажа ще се съберат за едноседмичен тренировъчен лагер на брега езерото Гейзелталзе, Германия. Там те ще се качат на борда на умален модел на кораба „Абора“ за отработят специфичните техники за неговото управление. През есента на 2017 г. Доминик Гьорлитц посети българският платноход „Роял Елена“ в пристанището на Рощок, Германия. На борда ученият организира видеопрезентация, с която запозна екипажа и официални лица със своята досегашна дейност и бъдещи планове.

Източник на информация и фотографии: лична кореспонденция на Теодор РОКОВ с Доминик ГЬОРЛИТЦ


Модел на кораба „Абора 1“.
„Абора 2“ в открито море.