НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОРЯКЪТ И ИНСТИТУЦИИТЕ
Капитанът бе добър човек, но малко нервен. В неголямо японско пристанище, някъде преди обяд, дойде проверка от Порт Стейт Контрола. Японецът бе нисък, вежлив и досадно педантичен. Обиколих с него машината, палубите и надстройката, като човекът все си пишеше нещо в бележника. Накрая пожела да види и мостика, а оттам отидохме при капитана за корабните документи. Наближаваше вечеря, японецът спокойно прелистваше документацията, задаваше учтиво въпроси и драскаше нещо в тефтера. Капитанът започна да нервничи. Цяла нощ ли щял да стои „мижавият човечец”, толкова ли са тъпи „дръпнатите очички”, а накрая спомена в различен нюанс майка му, родата и цялата им нация. Япончето кротко си водеше бележки.
Посетихме още две японски пристанища. Последното бе Йокохама. Оставаха часове до отплаването, когато на кораба се качи човек от властите и ме извикаха на мостика. Попитах капитана за какво ни търсят този път.
- Пак от Порт Стейт-а, мога ли да знам тия маймуни още колко проверки ще ни направят.
Японецът записа още нещо, а после каза:
- Господа, при предишната проверка по Токийския меморандум, нашият представител е бил наричан... - и ние чухме всички епитети, съществителни и глаголи, които изрече преди няколко дни капитанът, включително ония с „мамата” и „лелята”- всяка от тези думи ни бе преведена от квалифициран преводач, сега ви желая безаварийно плаване и знайте, че непременно ще поискам да ми преведат думата - тук той погледна бележника си - маймуни...
Много са институциите, които дебнат моряка по пристанищата. Проверките са постоянни и щателни. Митническите и гранични власти отдавна не са най-страшни за плаващото братство.
Появиха се Порт стейт, Флаг стейт и здравен контрол, АйЕсЕм и АйЕлО код, АйЕсПиЕс, ЕсТиСиДабълЮ, непрекъснато никнат нови меморандуми: парижки, средиземноморски, токийски, черноморски, ЮеС кост гард, всяко пристанище си пише свои правила, отделно трябва да се пазиш от крадци и разбойници, да не пушиш, да не вървиш пеш, да не дъвчеш дъвка...


И профсъюзите навремето бяха институция... Снимката е направена преди половин век (1967 г.) и е от дигиталния архив на „Морски вестник“.
Институцията „Аврора“, а ние сме от „Верила“...
Гледка от Ла Валета - браво на институциите!
В арабския свят, Африка, Азия, Латинска Америка и бившия соц лагер се появиха фалшиви институции, не че официалните са много истински. Иди ги разбери кой и защо те проверява и какво иска от теб - да спазваш закона или да си платиш.
Все още помня миналото, когато ние дори не знаехме какво означават абревиатурите на институциите, но им се подчинявахме всенародно и безгранично. Достатъчно бе само да ги чуеш: КаГеБе ,ДеСе, ГУЛАГ, ХОРЕМАГ. В наше село хоремагът се посещаваше ежедневно и масово, ама кой да ни каже, че това означава ХОтелРЕсторантМАГазин ... Та то си бе най-обикновена кръчма. А какво да кажем за УЧТЕХПРОМ, ИНТРАНСМАШ или недостижимото УКРГОСНАЦМЕНИЗДАТ...
Парцалев и Багаров в един скеч бяха създали съкращението ТОПКИФМЕКБАНГЕВРЕК...
Имаше тогава една институция, в която, щем не щем, доброназорно членувахме  ние, аутсайдерите. Това бе отечественият фронт, или ОФ-ето, както го зовяхме. И ние, като евреите бяхме белязани с парче плат, но не на гърдите, а на дъното на гащите. Всички офейци имахме по две кръгли кръпки(ямИ) там и те символизираха знака ОФ.
Някои родолюбци разказват, че абревиатурите били измислени от племенника на Г. С. Раковски - Кръстьо Раковски. Той бил виден комунист и сред първите ръководители на Съветския съюз след революцията. Според легендата веднъж Ленин го поздравил с думата ДУРАК, а после се уточнил, че това означава Доброе Утро, Раковский...
Съветската власт го разстреляла през 1941-а като германско-японско-английски(?) агент. Има паметник в Котел, точно пред пантеона на неговия вуйчо Г. С. Раковски.
То и днес ги има същите безумия. Я ги чуйте: БОРКОР, НеСеРеТе, ПУП, РИОКОЗ, ОВОС и ЦИПТНЕНС - централен институт на пътните технологии, национални, европейски норми и стандарти ... последният да затвори вратата.
А как ли би се обърнал Ленин към създателя на „БорКор”?
Ремонтът в Полша продължи три месеца. Пановете Юзеф, Роман и Збигнев бяха заводските началници, които непрекъснато повтаряха името на някакъв Перес (без „пан”). Той щял да дойде по-късно и трябвало да внимаваме с него. Ремонтът наближаваше своя край, а въпросният Перес още не се бе появил. Питам пан Роман кога ще имаме честта да се срещнем с него, а той ми казва, че Перес вече няколко пъти е идвал на кораба. Колко е важен този пан Перес, че да дойде на кораба, без да се срещне с главния механик, питам аз. Тогава Роман ми обяснява, че Перес не е никакъв пан, а е Полски Корабен Регистър (Полиш Реджистър ъф Шипинг) - ПиАрЕс ...
Ники Събев работеше в Българския Корабен Регистър и винаги ме поправяше, когато ги именувах БеКеРе, защото му звучало като Мекере. Според Ники правилното произношение е БеКаеР.
По същата причина много колеги не казват Морско училище, а Колежа или  Академията. Звучи къде-къде по-достойно и фръцкаво.
БеМеФе така и не си измисли по-засукано име, но пък се римува с „ефе”. „Параходство” също не е много достолепно по сравнение с Шипинг, Меритайм, Трейдинг, Ентърпрайс, Сървисиз, Интърнешънъл, Нави-едикаквоси, едикаквоси-Мар, Юнион.
На м/к „Кейп Бретън” икономисвах гориво в полза на чорбаджиите. Те сключваха изгодно договорите си за чартър и понякога съм спестявал стотици тонове горива за моите корабособственици. Тази дейност изискваше полузаконно фалшифициране на сведенията и декларациите за гориво. Чорбаджиите и това го бяха измислили - къде с математика и метрология, къде със „зеленчук”, но номерът минаваше безотказно.  
В едно японско пристанище възрастен сървей прие сравнително леко математическия вариант на фалшификацията, а на раздяла ми каза: „Много е тъжно да гледам млад инженер, който се прави на бизнесмен”...
След като се върнах в БМФ, по навик спестих малко гориво от един чартър. Когато заприходих доста скъпото по онова време гориво в сведението за отдел „Топлотехника”, ме извикаха спешно в счетоводството и ме заплашиха със съдебната власт. Нито се уплаших, нито се възхитих от честността на отделите в Параходството, а се замислих за „швейцарският” чартьор, от който бях „крал” гориво. После измислиха офшорките и доверието ми в иституциите отиде зад борд.
Много случки от моряклъка съм забравил, но още помня възрастния сървей, който приличаше на светец, а след швейцарския гаф се отказах от всякакви незаконни законови действия. В резултат няколко уважавани морски институции официално ме вписаха в графата „невървежен”.
Между 06.10 и 16.10.2017 г. след проведено проучване на общественото мнение е установено, че 75 % от българите нямат доверие на официалните институции.
С умиление си спомнам оная мръсна моряшка песен, която научих по време на бригада в михайловградския техникум. Девойка заплашва моряк, че ще го изтропа на властта. „ТаковАл съм аз и теб, и власт” е достойният моряшки отговор в припева. Ей, най-после я пробутах тази песен, пък си го изкарах и на властта!
Конфуций видял жена, която плачела силно над един гроб.
- Толкова много се измъчвате, вероятно страданието ви е голямо?
- Така е - отговорила жената - преди време тигър уби свекър ми. Пак тигър погуби съпруга ми. А сега тигър разкъса сина ми.
- Защо не напуснете това място? - попитал Конфуций.
- Тук властта не е жестока - отвърнала жената.
ЖЕСТОКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПО-СВИРЕПИ ОТ ТИГЪР!

Сл. ПЕШКОВ - моряк
Цветните илюстрации са от личния архив на автора