НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КОРАБОМОДЕЛИЗЪМ В ТРЕТИ ОТДЕЛЕН ДИВИЗИОН БАЗОВИ ТРАЛЧИЦИ ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК
Представям на читателите на „Морски вестник“ два модела на базови тралчици (миночистачи) проект 257 ДМЭ (деревянный, маломагнитный, экспортный). Те са продукт на корабомоделизма, спонтанно развил се във флотските формирования по това време (70-те години на ХХ в.), и е добре и други читатели да споделят спомени от това време.
Горд притежател на първия модел, този с бордови номер 31, е о.з. Капитан І ранг Христо Бориславов Димитров (Чони) - служил в този дивизион.  Моделът е изработен и му е подарен от негов приятел - матрос, и след това моряк от Параходство БМФ, Атанас Трендафилов. За съжаление - вече покойник. Бог да го прости! Моряк с широко сърце е бил, направил е ценен подарък.
Вторият, този с бордови номер 39, е изработен от тогава старшина ІІ степен Димитър Станев от електромеханичната бойна част (БЧ 5). По късно той остава на служба и се пенсионира като мичман в поделението на Побити камъни. Ето какво казва той за изработването на модела: „Иначе го правих на масичката в моторното като трета година на тралчика (през 1975 г.). Бях взел от механика някои чертежи на кораба и се получи добро копие. Всичко е лепено с епоксидна смола като само с мачтата съм си играл доста време. Виюшките и топчето са на струг в РЕР-а (Ремонтно-експлоатационната работилница на Военноморска база Варна)“.
Моделът е уникален  и с това че е използвана същата смола, с която е направен и кораба, И Е ИЗРАБОТЕН НА САМИЯ КОРАБ (БТЩ 39).

О.з. капитан І ранг Веселин РУСИНОВ,
командир на Трети отделен дивизион базови тралчици (1981 - 1986 г.),
снимките са от личния архив на автора