НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
In memoriam:
КАПИТАН І РАНГ МИЛАН ЖЕКОВ МИЛАНОВ ОТПЛАВА В
ОТВЪДНОТО
На 29 януари 2018 г. в гр. Черноморец почина о.з. капитан І ранг Милан Жеков Миланов, випуск 1967 г. на ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров“, бивш заместник-началник на Главния щаб на ВМС по подготовката и бойното използване на силите. Напусна ни всеотдаен и достоен български морски офицер, смел командир, уважаван военен моряк, един от тези, които наричаме люде на честта и дълга.
След завършването на ВНВМУ започва службата си като командир на торпеден катер, а по-късно е командир на звено торпедни катери, командир на ракетен катер, командир на звено ракетни катери, дивизионен специалист по ракетно оръжие. След завършването на Военноморската академия в Ленинград (днес Санкт Петербург) е последователно началник-щаб и командир на 10-ти дивизион ракетни катери, заместник-началник на отдел „Бойна подготовка“ в Щаба на


Капитан І ранг Милан Жеков Миланов (1944 – 2018 г.).
Командирът на 10-та бригада ракетни и торпедни катери капитан І ранг Милан Ж. Миланов (вляво) посреща в своя кабинет командирите на турските миночистачи „Саръер“ и „Сейхан“ капитан-лейтенантите Асаф Геймджиоглу и Джумхур Джейнгис, и командира на групата кораби капитан ІІІ ранг Гюрел Пекел.
Флота. Отново се завръща в Созопол, където отначало е началник-щаб, а по-късно - командир на 10-та бригада ракетни и торпедни катери.
След завършването на Генерал-щабния факултет на Военна академия „Г. С. Раковски“ е заместник-началник на Главния щаб на ВМС по подготовката и бойното използване на силите. Освободен е от кадрова военна служба на 5 май 2000 г. Капитан І ранг Милан Жеков Миланов бе пример за следващите поколения български морски офицери със своята принципност и високо чувство за отговорност, взискателност и грижа за подчинените. Уви, остана неосъществена неговата мечта да възстанови батальона морска пехота в състава на ВМС. Но остави за следващите поколения написаната от него част от историята на 10-та бригада ракетни и торпедни катери в книгата „На боен курс“ (ИК „Морски свят“ - Варна, 2000 г.). Той бе сред първите ни командири, които поставиха началото и развиха евроатлантическата интеграция на българските ВМС. По време на националното военноморско учение с международно участие „Бриз`93“ капитан І ранг Миланов, като командир на 10-та бригада, посреща и осигурява пребиваването в района на формированието на турските миночистачи М-540 „Саръер“ и М-509 „Сейхан“, водени от командира на групата кораби капитан ІІІ ранг Гюрел Пекел.

Погребението на капитан І ранг Милан Жеков Миланов е днес, в Созопол.

Поклон пред светлата му памет!

МОРСКИ ВЕСТНИК