НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
СЛУЧКА С РО-РО КОРАБА „ЦАРЕВЕЦ“ В АКАБА
След приключване на чартера в далечната 1982 г. със шведския бивш корабособственик, СО МАТ решиха и откриха нова линия Копер - Патрас - Акаба. РО-РО „Царевец“ беше първият кораб, който тръгна по новата линия и нашият екипаж трябваше да открие линията. Транзитирането на Суецкия канал си беше приключение за екипажа, но и влизането в залива на Акаба беше не по-малко такова. За да преминем през Tirans Strait, трябваше да видим невероятна картина - дузина кораби заседнали на скалите, като че ли са поставени нарочно там.
В залива на Акаба не можеше да се отдава котва поради големите дълбочини и корабите дрейфаха на рейда. Така направихме и ние, докато избирахме агент за новата линия. Аз бях в ресторанта с представители на няколко агенции, а на мостика помощниците следяха позицията на кораба, за да не навлезем в Израелски териториални води, защото евреите следяха стриктно за това. По средата на преговорите ми докладваха, че на борда е застанал израелски военен катер и искат да се качат на борда. Осъзнах бързо какво е станало и докато израелците се качат, се измъкнахме от техните води без да могат да докажат че сме ги нарушили. Отървахме ареста и продължихме работата. Избрахме за агент „Maltrans“ и линията бе открита.
От СО МАТ изпратиха за техен представител бургазлията Пламен Камбуров (мой приятел) - синът на капитан Т. Камбуров (светла му памет!), който живееше в хотел и организираше работата на терминала като следеше за товарните операции. Корабът заставаше на един плаващ понтон южно от пристанището на две рампи и всичко ставаше много бързо, защото бяхме само с приспусната котва.
При едно от посещенията ни първи се качи на борда Пламен и разпалено взе да ми обяснява, че в мои ръце е животът на двама наши моряци: старши помощник-капитан и втори механик от екипажа на м/к „Лудогорец“, които ще бъдат затворници ако не ги изведем с кораба зад граница. Какво се беше случило накратко?

Пълния текст на този разказ на к.д.п. Стоян МАРИНОВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани“.Капитан далечно плаване Стоян Маринов.