НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ПРИБОЙ“ НИ ПРЕДСТАВЯ В ГЪРЦИЯ, А ВОДОЛАЗИ-ВЗРИВЧИЦИ - В РУМЪНИЯ

КОРАБ НА ВМС ЩЕ УЧАСТВА В УЧЕНИЕ НА ПРОТИВОМИННИТЕ СИЛИ НА ВМС НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ „АРИАДНЕ 2018”
На 5 март 2018 г. базовият миночистач „Прибой” от състава на българските Военноморски сили отплава за участие в учение на противоминните сили на ВМС на Република Гърция „Ариадне 2018”.
Учението ще се проведе за времето от 9 до 16 март 2018 г. в акваторията на заливите Патра и Северозападен Пелопонес и източната част на Йонийско море.
В него освен базовият миночистач „Прибой” ще вземат участие кораби от противоминните сили на Република Гърция, кораби от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО, както и  кораби от военноморските сили на други съюзни държави.
По време на учението ще бъдат отработени действия по откриване и обезвреждане на морски мини в определени райони, превеждане на кораби през предварително прочистен от мини район, както и действия по борба с асиметричен и въздушен противник.

ВОДОЛАЗИ ОТ ВОЕННОМОРСКИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ УЧАСТВАТ В РУМЪНСКОТО УЧЕНИЕ SPRING STORM 2018
От 5 до 12 март група от 8 водолази-взривници за обезвреждане на боеприпаси от ВМС на Република България участва в румънското военноморско учение SPRING STORM 2018, което се провежда в района на гр. Констанца и полигона „Capu Midia”.
По време на учението ще бъдат отработени широк спектър от бойни действия на море, като фокусът на тренировките ще бъде насочен към десантните действия от морско направление, комбинирани с противоминни действия в бреговата зона.
Българското участие ще премине в рамките на съвместната подготовка на личен състав от военноморските сили на страните от евро-азиатския регион “EURASIA Partnership”. Тя се организира и финансира от командването на ВМС на САЩ за Европа и Африка.
Съвместно с колегите си от бреговата охрана на Грузия, ВМС на Румъния и ВМС на САЩ,  водолазите от ВМС на България ще отработят действия по обследване и прочистване на минни заграждения в плитки брегови райони за осигуряване стоварването на морски десант. Десантиращите сили  от морската пехота на САЩ ще бъдат поставени в среда, симулираща въздушна, надводна и минна заплахи на море.

Връзки с обществеността на ВМС
Снимки: www.navy.mod.bg