НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КРЪНКА ДО КРЪНКА (ДРЪНКА ЛИ ДРЪНКА…)
Много учен, много нещо, брат’чет! Професори, академици, дори и жени от женския пол.
Ето ги, събрани на телевизионна маса в последния понеделник преди деня на Освобождението, нищят Руско-турската война. Водещ  е титулярът на рубриката „Вяра и общество“, доктор по историите. И нали „история“ не е много мръсна дума, нищят я без свян, а той все ги бута в дълбокото.
„Не е ли било голяма грешка Гурко да тръгне да преминава Балкана само с 12 хиляди души“?
„Е, то не е грешка -  опонират историците - обстоятелствата са били такива, от немай и къде е“.
„Ама все пак много грешки са направили руските генерали, нека поговорим за това“.
„Аз не съм склонна да насочваме разговора в тази посока - опъва се Професорката“.
„И аз мисля, че не е редно, грешили са, защото всички грешат, и турците са направили много грешки  - подкрепя я Академикът“.
На водещия пасиансът май не му излиза, като едното нищо поканените ще вземат да говорят за братство и за признателност - отиде! Но като спомена злощастно известните пушки „Шаспо“ и парашутът му се отвори. Академикът ни осветли, че като са превъоръжавали опълченците след епопеята на Шипка, им дали още по-стари пушки, „Кринки“*, от Кримската война! Много чело, много знае.
Прочее, имало ли е грешки в онази война? Разбира се, че е имало, само нашите генерали не грешат. Например тези, които оставиха сума време корабите ни, закупени от странство, да думкат генераторите в базите си за ток, докато на брега токът тях чака, но с друга честота - голям проблем. Или тези, изпратили мироопазващия ни батальон в Камбоджа, без да го осигурят с питейна вода, та се наложи да командироват дотам тиловака полковник Бочев, да види другите национални контингенти откъде си наливат. Той пък да вземе да не знае английски и сума време търсил къде са отседнали германците, защото с немския бил по-уред. И му казали хората, „Носим си, бутилирана, като я свършим - доставят ни още“. Кой да се сети, че можело, нищо че били генерали.
Или едни други, пропуснали да отчетат ДДС-то за калимерата с постройката на новите български корвети…
*Винтовка Крнка?, предложена като модел от австрийския чех, конструкторът Силвестър Крнка и приета на въоръжение в Русия след 1868 г. Академик Косев има известно право, защото по технологията на Крнка подлежали на преработване и по-стари модели пушки - бел. авт.
ЯНЧО, трам тарарам

P. S.
Из спомените на  руски офицер, бил на Шипка в един окоп с български опълченци: „По време на турската атака младо момче-опълченец беше ранено в крака и застена от болка.  Другите сеСилвестър Крнка.
Четиво (и) за участници в телевизионни предавания по теми, свързани с Руско-Турската Освободителна (за България) война (1877 - 1878 г.)
спогледаха, а един, по-възрастен, му каза „Срамота“ - и то замлъкна… Друг, унтер-офицер, беше улучен в главата, кръвта обля лицето му, а той само се прекръсти.“
Джанъм, няма ли кой да каже „Срамота“ и на някои наши съвременници, които скимтят за щяло и за нещяло, дали не знаем къде ги сърби!

P.P.S.
Един без съмнение успешен български политик, широко скроен, ни посъветва сами да си избираме на кого да бъдем признателни. Бързам да се възползвам, много съм признателен на поляците, румънците, сърбите, литовците, естонците, украинците, черногорците, херцеговците, белорусите, казаците, финландците, карелците, народите мари, азерските турци, месхетинците, гърците, балкарците, християните-арнаути, молдованите, грузинците, арменците, осетинците… На руснаците - тем паче.
Особено съм признателен на англичаните, които окупират Кипър, до тогава турска територия, и го държаха храбро за себе си чак до 1968 г. Австро-унгарците пък анексират Босна и Херцеговина, и я ползват като плацдарм за разпалване на Първата световна война, в която Турция им е враг - пак ние печелим. Също така съм признателен и на далматинците, неколцина от тях са били в обкръжението на Бенковски, и са показали забележително мъжество през Априлското въстание.  На австрийците съм признателен специално, руската Императрица била австрийка, или немкиня или кой знае каква. Казват, че Александър Втори започнал войната, защото не можал да излезе на глава с нея. Особено съм признателен на татарите от Златната орда, приели християнството, заради Еду-хан, прадядо на Михаил Хитрово, наричан от съвременниците си „Ама че хитрец“. Правнукът e организатор на българските помощни чети в услуга на Дунавската армия, първоначално доминирани от македонци от Битолско. Значи и на македонците трябва да съм благодарен, нали затова с братска десница им отваряме място под балканското слънце…